Barnboksbloggens adventskalender 2020 – lucka 5

Idag är det dags för lucka 5 i Barnboksbloggens adventskalender 2020 och det är Kerstin Lundberg Hahn som ger dagens boktips.

© Foto Göran Segeholm 

Kerstin Lundberg Hahn är en välkänd barn- och ungdomsförfattare som debuterade år 2000 genom en manustävling hos Rabén & Sjögren. Hon har bland annat skrivit en barndeckarserie, mysiga kapitelboken Lyckokakan, den lättlästa serien om Fröken Spöke, fantasyserien Tidens väv samt flera lättlästa böcker i skräckgenren, exempelvis Råttorna, Den som vaktar gården och Det som lever under oss. Hon är också med i flera antologier som till exempel Höstväsen, Skräck – elva rysare för mellanstadiet samt Bara för dig på mellanstadiet.

Här kommer Kerstins boktips:

Jag bor i Göteborg och den här tiden på året saknar jag kyla och snö, så jag låter ett par böcker ta mig med norrut.

Först vill jag tipsa om bilderboken Vinterkväll av Ann-Helén Laestadius och Jessika Berglund. De tar oss med på en sparktur över knarrande snö. Hunden är med. Kylan biter i kinderna. Mörkret är stort och lite läskigt. Men så hörs ett sprakande ljud – det är norrskenet!

Livet är fullt av små, stora äventyr. Och visst vill man åka spark! Titta bara på schvunget på omslagsbilden!

Sedan kan jag tipsa om Väktarinnan av Åsa Rosén. Det är den första delen i serien Viskornas dal. Underbart att som läsare få åka till Tornedalen med den motvilliga tonåringen Iza och hennes familj. På pricken-porträtt av Iza, hennes bror och deras nya Tornedalsvänner. Och stigande spänning när det magiska börjar flätas in. Den där låtsaskompisen som Iza lekte med när de var hos mormor som barn verkar finnas på riktigt, och det pågår en kamp … Fart, magisk realism, kärlek och en portion humor.

Vinterkväll   Väktarinnan

Jag har också läst Väktarinnan och skrivit om den här. Jag håller med Kerstin, det är en otroligt bra bok. Vinterkväll har jag bara hunnit bläddra i ännu, men det är helt magiska illustrationer!