Barnbruden

BarnbrudenI bilen har jag under de senaste veckorna lyssnat på Barnbruden av Anna Laestadius Larsson på väg till och från jobbet. Boken är den första delen i en serie som utspelar sig vid Gustav III:s hov. När berättelsen börjar är det juni år 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust efter en orolig färd över Östersjön. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia.

Där finns också den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen, som tyst förbannar sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar. I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande av den blivande prinsessan. Förväntningarna på henne är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på. Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen, den stumma flickan som tar hand om andras skit.

Barnbruden är en bok som egentligen inte tillhör de genrer jag vanligtvis läser (historisk roman). Men jag fastnade ändå snabbt. Den är spännande och innehåller många olika teman som historia, kungligheter, maktlystnad, frihetstörst, kärlek, vänskap, relationer, klasskamp, och mycket mera. Den var lättlyssnad och jag kände direkt efter att boken var slut att jag också vill lyssna på de andra böckerna i serien. Detta är Anna Laestadius Larsson debut som romanförfattare, vilket gör mig väldigt förvånad eftersom den var så välskriven. Persongalleriet är intressant, miljöerna fint skildrade och språket flyter på. Jag är ingen historieälskare i vanliga fall, men det var väldigt intressant att få ett kvinnligt perspektiv och att få ta del av hur livet kunde te sig vid hovet på den tiden, både ur kungligheternas och tjänarnas perspektiv. Det känns som att författaren gjort sin research väl, hon strösslar rikligt med detaljer som känns trovärdiga, exempelvis när det gäller mat, kläder, mode, litteratur, kultur och mycket annat. De personer som finns med i romanen har funnits på riktigt och boken är baserad på historiska händelser, men resten är förstås fiktion. Men vem vet, det kan mycket väl ha gått till såhär.

Barnbruden är utgiven av Piratförlaget. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.