Barndeckare

I en av kurserna jag läser just nu, Barn- och ungdomslitteratur, håller jag på att skriva en uppsats om barndeckare. Ett väldigt intressant område enligt mig själv 🙂 Har ni tänkt på att det finns rätt många barndeckarserier, och att en sak som de flesta av serierna har gemensamt är att det är barnen som löser deckargåtorna och inte de vuxna. I vissa av böckerna är de vuxna knappt ens närvarande. Det är vad jag ska fokusera på – var är de vuxna i barndeckarna? Hur som helst så är barndeckare väldigt populärt och det har också varit populärt under många år, tänk bara på böckerna om Kitty och Mästerdetektiven Blomqvist som ju var populära när jag själv växte upp. Idag är det snarare Lasse-Majas detektivbyrå som hör till många barns favoriter, men det finns betydligt fler deckarserier också. Jag tänkte presentera några av de mest kända barndeckarserierna här nedan:

 

LasseMajas detektivbyrå är en barnboksserie skriven av Martin Widmark. Hittills finns det 24 böcker i serien (nummer 25 kommer senare i år) och alla böcker har samma upplägg. Böckerna handlar om Maja och Lasse som bor i den fiktiva staden Valleby och som ofta brukar hjälpa stadens polismästare att lösa spännande fall. LasseMajas detektivbyrå var julkalender i SVT 2006. Böckerna vänder sig till barn mellan 6-9 år.

 

Kalle Skavank kallar sig själv för kioskdeckare, eftersom hans högkvarter finns just i en gammal kiosk. Tillsammans med sin kusin Dilsa löser de olika mysterier i Stockholms södra förorter. Kalle har en protes istället för sin ena fot och det är därför han har fått smeknamnet Kalle Skavank. Han bor bara med sin pappa eftersom mamman dog i den olyckan som tog Kalles fot. En intressant sak med den här serien är att det också finns några böcker där Dilsa har huvudrollen. Totalt verkar det finnas 16 böcker om Dilsa och Kalle. Böckerna är skrivna av Petrus Dahlin och de vänder sig till barn mellan 6-9 år, men språkligt är de svårare än LasseMajas detektivbyrå.

 

Arkeologdeckarna är en ny serie barndeckare skriven av Dan Höjer, samma författare som till Cirkusdeckarna. I huvudrollen står Marvin, Ramses och Neffi. De får åka på äventyr runt om i världen eftersom det ständigt finns nya mysterier som måste lösas. Hittills har det bara kommit två delar i serien, men fler lär vara på väg. Böckerna vänder sig till barn mellan 6-9 år och de är fartfyllda, spännande och roliga samtidigt.

 

Emil Wern är kriminalinspektören Maria Werns son. Ni som läser vuxendeckare känner säkert igen karaktären Maria Wern från Anna Janssons böcker. Böckerna om Emil Wern är då en deckarserie för barn. Det finns ungefär ett femtontal böcker i serien. Förutom Emil får vi också träffa hans syster Linda och hans bästa kompis Sokrates. DE här böckerna känns väldigt realistiska och vardagsnära, antagligen tack vare kopplingen till Emil Werns mamma som är polis. Böckerna vänder sig till barn mellan 6-9 år.

 

Hästdetektiverna är en ny serie där det hittills endast har kommit ut två böcker. Som det hörs på seriens namn så utspelar sig dessa böcker i hästvärlden och det är en väldigt bra balans mellan hästar och mysterier. Böckerna handlar om bästa vännerna Noa och Alex som tillsammans har en märklig förmåga att både snubbla på mysterier och att lösa dem. Det finns inga gränser för deras uppfinningsrikedom och snillrika sätt att ta hjälp av såväl hästar som hundar och mobiltelefoner för att samla ledtrådar och gillra fällor. Vi får följa deras deckaräventyr, deras händelserika vardag, deras tävlingar och upplevelser i hästvärlden. Böckerna är skrivna av Catharina Hansson och de vänder sig till barn mellan 6-9 år.

 

Cirkusdeckarna är en serie som blandar humor med spännande mysterier. I böckerna möter vi tvillingarna Kaspar och Katinka som bor på en cirkus och som med hjälp av sin slutledningsförmåga,  akrobatik och diverse cirkustricks avslöjar bovarna. Det finns omkring 13 böcker i serien och de är skrivna av Dan Höjer. Böckerna vänder sig till barn mellan 6-9 år.

 

Dalslandsdeckarna är en serie böcker skrivna av Pia Hagmar, som nog är välkänd av alla barn som gillar hästböcker. Dalslandsdeckarna handlar om tre bröder och deras tjejkompis Myggan som tillsammans löser en rad olika brott. Böckerna är lättlästa och utspelar sig i vardagliga miljöer, vilket säkert bidragit starkt till deras popularitet. Jag tror att det finns totalt 17 böcker om Dalslandsdeckarna. De vänder sig till barn mellan 9-12 år.

 

Tidningsdeckarna är en lite annorlunda deckarserie skriven av Arne Norlin, som handlar om fyra ungdomar som startar en lokaltidning. Johan 17 år leder jobbet, medan hans yngre bror Henrik och hans kompisar Ali och Emma får jobba som reportrar. I varje bok råkar Tidningsdeckarna ut för ett nytt spännande fall och samtidigt som de försöker lösa mysterierna så rapporterar de förstås om sina fall i tidningen. Böckerna vänder sig till barn mellan 9-12 år.

 

Petrinideckarna är skriven av Mårten Sandén. Han har skrivit en serie böcker med de 13-årige tvillingarna Peter och Petra Petrini i huvudrollen. Tillsammans med sin kompis Lucy löser de olika brott och mysterier. När den första boken inleds har tvillingarna precis flyttat från New York till Lund. Det finns 17 böcker i serien Petrinideckarna. och de vänder sig till barn mellan 9-12 år.

 

Spindelnätets fångar   Trassel på Trohetsvägen   Tidningsdeckarna och vampyrerna (inbunden)   Hästdetektiverna. Mysteriet med den bevingade hästen   Brevtjuven           Cirkusdeckarna och dynamitmysteriet   Modemysteriet   Arkeologdeckarna och inkaskatten