Rädslans fångar och Alla kan se dig

Igår läste jag ut Anna Janssons senaste bok, Rädslans fångar, och då kom jag att tänka på att jag inte heller har skrivit om hennes förra bok, Alla kan se dig, så nu kommer ett samlingsinlägg om båda böckerna.

Alla kan se digAlla kan se dig är den 16:e boken i serien om Maria Wern som är kriminalinspektör på Gotland. Boken inleds med att en äldre skolfotograf blir brutalt nedslagen i sitt hem och någon har dessutom försökt tända eld på hans arkiv. Efter fyra dygn hittas han död. Marias chefs mamma, Tomas Hartmans mor, blir misshandlad och lämnad i skogen för att dö. Hon hittas i sista sekund och kan då berätta att hon vagt minns att någon har filmat henne. Maria Wern tar över utredningen och blir då hotad av mördaren. Han hotar med att lägga ut Marias privatliv i offentligheten. Och det är just detta som är bokens tema. Idag lägger vi aningslöst ut bilder på Facebook, Instagram och andra sociala nätverk, men det många inte tänker på är hur lätt det är för fel personer att få tag på dessa bilder. Vad är vi då beredda att göra för att slippa skammen? En sak som jag verkligen gillar med våra svenska deckarförfattarinnor är hur träffsäkert de skildrar viktiga, aktuella och brännande ämnen, och i denna bok får vi ett tydligt exempel på detta. Man får tänka till lite som läsare.

 

Rädslans fångarRädslans fångar är den 17:e boken om Maria Wern och de andra poliserna på Gotland. Det är dags för Almedalsveckan och semestertider, vilket brukar medföra att ön invaderas av festande turister och att narkotikan flödar på ön. Detta år ryktas det dessutom att det finns en ny odling cannabis på Gotland. Samtidigt är vädret helt ur led i Sverige. Stormarna når orkanstyrka, översvämningar är ett faktum och all båttrafik ställs in. En ung kvinna hittas mördad mitt i alltihop och Maria Wern får ansvaret för utredningen. Privat har hon också en del att tänka på, då Björns son Hampus plötsligt flyttar hem till dem. Och på norra Gotland samlas en grupp människor i hemlighet för att invänta jordens undergång. Ett astronomiskt ur från Christopher Polhems tid finns nämligen i Tingstäde på norra Gotland och uret tickar obönhörligt mot den sista dagen. I denna bok har Anna Jansson många intressanta trådar att följa och jag funderade ett par gånger på hur hon skulle hinna knyta ihop allihopa på slutet, men det lyckades hon med. När det gäller Anna Jansson så vet man vad man får. Precis som vanligt får vi en spännande, lättläst deckare med bra balans mellan polisernas utredningsarbete och deras privatliv. Det här är dock enligt mig inte Anna Janssons bästa bok i serien, åtminstone inte när det gäller själva deckargåtan som känns lite för krystad.

Böckerna finns att köpa på Adlibris (här och här) samt på Bokus (här och här).