Barnradions bokpris 2020

Illustration över de nominerade böckerna 2020.

Imorgon får vi veta vilken bok av de fem nominerade böckerna som blir vald till Barnradions bokpris 2020. Innan sommaren presenterades de nominerade böckerna, vilka är:

  • I väntan på mitt ovanliga liv – Per Sahlin
  • Familjen – Cecilia Lidbeck
  • Den falska rosen – Jakob Wegelius
  • Mitt storslagna liv – Jenny Jägerfeld
  • Vi går varvet – Ina Lagerwall

En jury bestående av barn från klass fem och sex har läst böckerna under sommarlovet och nu under läslovet har det sänts fem radioprogram där barnen i juryn har diskuterat böckerna. Imorgon sänds det sista radioprogrammet där barnen kommer att presentera vinnaren.

Barnradions bokpris är unikt eftersom det är de unga läsarna själva som utser vinnaren.

Juryn består av fem elever från mellanstadiet som läser och diskuterar böckerna och utser en vinnare som tar hem äran och prissumman på 30 000 kronor. I år kommer juryn från Årstaskolan i Stockholm.

I år har jag hunnit läsa fyra av de fem nominerade böckerna:

I väntan på mitt ovanliga liv är en varm, humoristisk och spännande berättelse om trettonårige Silas och hans liv. Den innehåller teman som vänskap, mobbing, familjerelationer och sorg. En bok som många kan relatera till, en vardagsskildring som samtidigt är väldigt rolig. En bok som många mellanstadiebarn lär tycka om och som också passar som högläsningsbok.

Familjen är något så ovanligt som en barnbok om att leva i en sekt. En gastkramande, annorlunda, fascinerande bok som få kanske kan relatera till, men som istället griper tag och berör på ett obehagligt, krypande, men väldigt spännande sätt. En perfekt bokcirkelbok.

Vi går varvet är en bok om livet på högstadiet, om vänskap, att hitta sig själv och att våga stå för den man är. En trovärdig, träffsäker bok som fint skildrar brytningstiden mellan mellanstadiet och högstadiet och gränslandet mellan barn och tonåring.

Mitt storslagna liv är en humoristisk och träffsäker skildring av Sigge som nyligen har flyttat och som gör allt för att göra om sig själv för att kunna bli populär i sin nya skola. Det handlar om identitet, relationer, utanförskap, tillhörighet, att hitta sig själv och att våga vara den man är.

Så, vilken tror jag kommer att vinna Barnradions bokpris 2020? Det är starka böcker som är nominerade i år och egentligen skulle jag kunna se alla som vinnare. Den jag tror har minst chans att vinna är Vi går varvet. Inte för att den är dålig, utan för att den snarare passar högstadiet än mellanstadiet, vilket också bekräftades av barnen i juryn. Jag tror att Mitt storslagna liv vinner och jag hoppas att Familjen vinner.