Familjen

FamiljenKan man skriva en barnbok om sekter och hur det är att leva i en sekt? Ja, det kan man! Och Cecilia Lidbeck gör det också på ett fantastiskt sätt i Familjen. Boken handlar om Ella som bor med Familjen på Gården. I Familjen är det Far som styr och ställer. Han ser till att maten välsignas av solen. Under regnperioder får de inte äta annat än det som finns i matkällaren. Han ser också till att ingen lämnar gården utan hans vetskap. Och att inget utifrån, något förgiftat, kommer innanför stängslet som omringar Gården. Det gäller ju att göra allt rätt om man ska överleva Kollapsen.

Ella är indoktrinerad och köper allt som Far säger. Tills den dag hon får syn på en pojke på andra sidan stängslet. Hon tror att han är en av de förlorade. Men ju fler gånger hon träffar honom så inser hon att allt inte är som Far säger. Det som pojken berättar om världen utanför stämmer inte alls med det som Far har lärt ut. Ella måste ta reda på sanningen.

Familjen är en väldigt spännande bok om ett ämne som många inte vet så mycket om. Det handlar om familjer, relationer, vänskap, lojalitet, samtid, framtid, livsavgörande val, sanningar, lögner och att våga stå upp för sig själv. Boken går i ett snabbt tempo och det är svårt att lägga ifrån sig boken eftersom man verkligen vill veta hur det går för Ella och de andra på Gården. Den är obehaglig, krypande, annorlunda, fascinerande och riktigt, riktigt bra. En perfekt bok att diskutera i en bokcirkel. Sist, men inte minst – omslaget är också fantastiskt vackert!

Boken är nominerad till Barnradions bokpris 2020.