Barnradions bokpris

Bildresultat för barnradions bokpris

Nästa vecka, på Läslovet, börjar sändningarna av Barnradions bokpris. Redan i våras presenterades de nominerade böckerna. Det brukar vara fem böcker som nomineras. Under sommaren läses de nominerade böckerna av en jury. Årets jury består av femte- och sjätteklassare från Rosengårdsskolan i Malmö. Under Läslovet sänds fem radioprogram i P4, där juryn kommer att ägna ett program åt varje bok och diskutera viktiga frågor som tas upp i böckerna. Programmen sänds mellan 29 oktober till 2 november klockan 10:03-10:15 i P4. Man kan också lyssna på sajten eller i appen Sveriges Radio Play. Vinnarprogrammet sänds därefter den 4 november klockan 12:03 i P4 och då får man alltså veta vilken av de fem böckerna som vunnit.

De nominerade böckerna är:

  • Comedy queen av Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren: Om 12-åriga Sasha som har en mamma som begått självmord och som fortfarande får folk att gråta. Sashas plan är att göra tvärtom: lära sig bli rolig och få folk att skratta.
  • Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting, Natur & Kultur: I den här tecknade romanen berättar sex överlevare om sina minnen av Förintelsen i serieform. De som var barn då berättar om hur familjer splittrades, föräldrar försvann och vardagen slogs sönder.
  • Risulven av Nina Ivarsson, Rabén & Sjögren: En berättelse om pojken Pär och den märkliga Risulven, som utspelar sig i en förort någonstans i Sverige.
  • Ella och Youtube-paniken av Linda Skugge, Girl:It: Historien om vad som händer när Ellas dröm om att blir Youtube-stjärna går i uppfyllelse. Men att vara känd är inte alltid så lätt.
  • Pojken i paddan och jag av Jonatan Järvi, Hippo Bokförlag: En bok om Valle som blir mobbad i skolan. Värst av alla är Anders, eller Onders, som Valle kallar honom. En dag dyker stöd upp på oväntat håll.

Det är alltså fem starka böcker där flera av dem handlar om svåra ämnen. Det ska bli intressant att höra barnen diskutera om böckerna och höra vad de tycker om dem. Och väldigt spännande att se vilken av böckerna som väljs ut som vinnare. Jag har läst två av de fem böckerna hittills, men hoppas på att ha hunnit läst samtliga innan måndag.

Har ni läst någon av de nominerade böckerna? Vilken hoppas ni ska vinna? Och är det någon av er lärare/bibliotekarier som jobbar med Barnradions bokpris ute i skolorna/biblioteken?