Ögat

Ögat : 13 korta skräckhistorierÖgat är en bok fylld med 13 skräckhistorier. Samlingar med skräckhistorier kommer ju lite då och då, men det som gör att Ögat sticker ut bland andra samlingar är att de berättelser som finns i denna bok är lättlästa. De är inte många meningar var, men trots detta är de läskiga, skrämmande eller har en twist som gör att man blir berörd. Att kunna skriva så är en konst, det är verkligen inte lätt att skriva skräck i ett lättläst format. Därför är jag väldigt imponerad över författaren EmmaFrey-Skøtt. Berättelserna håller dessutom för flera omläsningar, för ibland har de flera bottnar och dimensioner.

I boken finns mängder av illustrationer av Elin Johansson och det syns verkligen att författare och illustratör har haft ett gott samarbete, för illustrationerna berikar texterna på ett mycket bra sätt. Texterna handlar om allt ifrån lajv och mobbing till andar och övernaturliga händelser, vilket gör att alla kan hitta just sin favorit bland de 13 små berättelserna.

Boken är lättläst och vänder sig därför extra mycket till de som är läsovana eller har lässvårigheter. Men jag tycker inte att man behöver se det som en begränsning – alla kan läsa dessa skräckhistorier och bli fängslade av dem, man behöver inte alls vara i behov av lättlästa texter för att ha behållning av dessa små noveller. Jag tror också att man skulle kunna använda texterna i undervisningen, exempelvis i någon slags bokcirkel eller boksamtal, eller varför inte som inspiration inför att skriva egna texter. Jag gillar att man kan fundera vidare på texterna och att de lever kvar efter läsningen. Bokens målgrupp är 12-15 år enligt förlaget, men jag tycker att de fungerar även för de lite äldre barnen på mellanstadiet. Från fyran och uppåt skulle jag säga och någon övre åldersgräns finns inte heller, man skulle också kunna använda boken på högstadiet och gymnasiet. En perfekt bok till skolbiblioteken eftersom den lär locka många olika läsare och det härligt lockande omslaget kommer säkert att göra sitt till för att locka till sig läsarna.

Ögat är utgiven av LL-förlaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.