Belöning och beroende

Belöningar är livsnödvändiga. De är ofta drivkraften i våra liv och de kan göra att vi känner lycka. Dessutom kan de stärka vårt psyke, lindra ångest och stress, skydda mot smärta och sjukdom samt hålla oss friska. Belöningar är alltså bra i de flesta fall. Men för vissa människor övergår belöningar i beroende, vilket tvärtom är negativt. Då blir belöningen istället ett tvång och ett problem. Exempel på välkända och populära belöningar som kan övergå i beroende är socker, nikotin och alkohol. I boken Belöning och beroende ligger fokus på just dessa ämnen.

Författarna Charlotte Erlanson-Albertsson och Anna Wingren beskriver drivkraften som finns bakom dessa ämnen och vad det är som gör att man lockas av dessa ämnen. Man får också lära sig hur beroendepersoner fungerar och framförallt också hur man kan stoppa ett beroende. Belöning och beroende är lättläst och ger en mycket bra insikt i hur det är att vara beroende. Boken ger en förståelse både för den som är drabbad av ett beroende, den som har en anhörig som är drabbad och för den som i sitt arbete kommer i kontakt med personer som är beroende.

One thought on “Belöning och beroende

  1. Hej! och tack för kommentaren hos mig, och vilken mysig blogg jag fann nu, så mycket skoj!
    Jag njuter av fulla drag av min graviditet och det är väl inte så mycket som rubbar mig, klart en eller två kommentarer står man ut m nu och då…men när samma personer kommer dagligen på jobbet och tjatar om tvillingar å trillingar…hmmm, ja då blänger jag nog lite, så stooor är jag inte! Och man kan säga sådana saker m glimt i ögat åxå och att det kommer från en person som verkligen känner mig. Nä det är en ny erfarenhet rikare att få ett barn i augusti, tror det blir finfint det åxå, njuter av sista veckorna nu, längtar att få föda(jag vet jag är inte klok;)) och sen njuta av ett nytt litet liv, fantastiskt! Lycka till m din mage och din sommar! Vi hörs kanske på bloggarna:) kram

Comments are closed.