Berätta aldrig det här

Berätta aldrig det härMedieprofilen Frida Boisen har aldrig sagt ett ord om sin stora hemlighet, den som genomsyrat så många år av hennes liv med sorg och skuldkänslor. Inte förrän nu. I romanform berättar hon nu sin historia. Berätta aldrig det här är en självbiografisk roman om en mor-dotter-relation som skaver och som så småningom utmynnar i en tragedi.

Boken börjar med att det är mors dag. Frida har glömt att skicka blommor till sin mamma Rosita. När hon även missar moderns telefonsamtal är katastofen ett faktum. Dagen efter kommer nämligen beskedet att Rosita hittats död. Hon har tagit livet av sig. När Frida upptäcker hennes sista hälsning rämnar världen fullständigt.

Boken varvar nutid och dåtid. Successivt framträder bilden av mamma Rosita, som stundvis är världens bästa mamma och vid andra stunder är hon full av hat, svartsjuka och bitterhet, vilket går ut över Frida och övriga omgivningen. En mamma som egentligen inte alls mår särskilt bra, men som också gör att ingen annan heller mår särskilt bra. Fridas pappa lämnar familjen och hittar en ny kvinna, något som Rosita inte kan släppa ens 18 år senare när Frida ska gifta sig och mamman vägrar komma på bröllopet om den ”nya” blir bjuden. Frida är som andra medberoende, hon anpassar sig, försöker ligga steget före, hittar på bortförklaringar, slätar över, vänder ut och in på sig själv men utan att det någonsin duger det hon gör.

Det är en nästintill outhärdlig bok att läsa. Delarna då Frida blir utsatt för våld som barn klarade jag nästan inte av att läsa. Även det bottenlösa mörket och den outgrundliga sorgen som Frida känner efter mammans självmord är svåra att läsa om. Samtidigt är boken otroligt bra skriven, med ett fint, lättillgängligt, målande språk som trots det svåra ämnet innehåller en del humor. Det är verkligen en bladvändarbok. Jag satt uppe till två i natt, började läsa när barnen hade somnat och kunde bara inte släppa den förrän jag läst ut hela. Boken är också så öppen, rak, naken och utlämnande så det känns så fint att få ta del av denna hemlighet som Frida burit på så länge. Jag är glad att hon vågade bryta det tabu som råder kring självmord. Så glad att hon lyckades berätta för att kunna börja bearbeta. Och så glad att hon delar med sig så att andra som hamnar i samma situation slipper känna sig så ensamma i detta.

Berätta aldrig det här är utgiven av Bookmark förlag.