Stormvakt

StormvaktStormvakt är första delen i Kristina Ohlssons nya deckarserie som utspelar sig i Bohuslän. Hennes tidigare böcker har översatts till fler än 30 språk och sålts i 4,3 miljoner exemplar. Nu är hon aktuell med en ny deckarserie med August Strindberg och Maria Martinsson i huvudrollerna.

August Strindberg är inte den kände författaren utan det är, förvirrande nog, en helt vanlig man från Stockholm som lämnat en framgångsrik karriär i finansbranschen för att förverkliga sin dröm och öppna Strindbergs second hand i en gammal begravningsbyrå i Bohuslän. Men samma natt som han anländer till Hovenäset försvinner en mycket omtyckt lärare spårlöst. Hela västkustidyllen skakas av Agnes försvinnande och såväl polis som engagerade bybor söker efter henne dag som natt. Från polisen leds arbetet av Marta Martinsson, en empatisk och driven kvinna som tyvärr har ett helvete därhemma med en våldsam man. Snart rinner tiden ut, utsikterna att kunna hitta lärarinnan Agnes vid liv blir allt mindre samtidigt som det inträffar flera märkliga händelser som gör att August får känslan av att han själv sitter på en del av gåtans lösning.

Stormvakt är som sagt första delen i en ny serie och det innebär att vi får stifta bekantskap med ett helt nytt persongalleri. Både August och Maria är sympatiska, intressanta karaktärer som känns levande beskrivna med både bra och dåliga sidor. Jag som själv levt med våld i nära relation tycker mycket om att Kristina Ohlsson valt att låta en utåt sett stark kvinna som dessutom är polis bli utsatt för detta. För så är det ju i verkligheten, det är definitivt inte bara svaga som drabbas utan tvärtom förekommer våldet i alla slags familjer oavsett ålder, yrke, bakgrund osv. Det ska bli spännande att se hur Maria tar sig ur våldet och går vidare, liksom hur hennes relation till August utvecklas. Det ska också bli intressant att se hur August får bygga upp sin livsdröm och skapa ett helt nytt liv i västkustidyllen, långt ifrån storstadsstressen och finanslivet. Miljöskildringarna från Bohuslän är förstås också fina att ta del av, jag har aldrig varit där, men det verkar väldigt fint och mysigt där.

Kristina Ohlsson är ju en väletablerad författare så att boken är välskriven känns rätt självklart. Den har ett starkt driv och man vill gärna läsa vidare för att se hur det går. Själva deckargåtan blir jag inte fullt ut engagerad i, utan bokens stora behållning för mig är ändå persongalleriet och miljöskildringarna. Och det är som sagt en riktigt bra, underhållande, lättläst mysdeckare att försjunka sig i. Ser nu fram emot fler böcker om August och Maria i Bohuslän.

Stormvakt är utgiven av Bokförlaget Forum.