Berättelsen om Esmara

Jag hade lite svårt att komma in i Berättelsen om Esmara, men sedan blev jag fast. Det är en bok som är ganska annorlunda mot de böcker jag brukar läsa, men den var riktigt, riktigt bra.

Esmara kommer från Tornedalen. Det är där hon har sitt hem, sin stora, myllrande släkt, den rogivande naturen och tryggheten, men också mörka minnen från barndomen. Under åttiotalet beger sig Esmara från Tornedalen till Stockholm för att läsa på Handelshögskolan och för att ta hand om släktens hus på Dalagatan. Det senare visar sig vara svårare än hon trott och även något som får gamla familjefejder att återigen blossa upp. Men trots detta tar sig Esmara fram i huvudstaden. Hon är egensinnig, ambitiös, har stor iver och gott självförtroende. Hon handlar med fastigheter, lär känna nya kontakter och träffar Ludde…

Berättelsen om Esmara är välskriven och rymmer många bottnar. Esmara är inte en helt igenom lätt person att fatta sympati för och det är utmanande. Det ska komma två böcker till om Esmara och jag kommer garanterat att läsa även dem. Berättelsen om Esmara är skriven av Petra Östergren och utgiven av Piratförlaget.