Beröringen

För några dagar sedan fyllde jag 40 år och hade öppet hus. Dagen efter var det som att luften for ur mig och jag var jättetrött. Jag frös och det kändes som att jag höll på att bli sjuk. Perfekt dag att hänga i soffan med en bok. Valet föll på Beröringen, en bok som min äldsta dotter nyss läst och tyckte mycket om. Jag köpte in den till biblioteket tidigare i höst eftersom jag föll för beskrivningen av boken och baksidestexten:

Så fort det ringer på dörren förstår jag att pappa kommer dö idag.

Elin har levt isolerad med sin pappa hela sitt liv. Allt hon vet om världen utanför har hon lärt sig genom filmer och internet. Genom vad hon sett från köksfönstret och hört genom väggarna. Ett vanligt liv utanför lägenheten är en omöjlighet. För Elin är född med en otrolig förmåga. Eller snarare en förbannelse. Allt hon rör vid dör. Åtminstone om man får tro hennes pappa.

BeröringenDenna baksidestext tillsammans med det väldigt lockande omslaget tror jag kommer att göra att den här boken blir flitigt utlånad av barnen i femman och sexan på mina skolor. Inledningen är också otroligt effektfull och griper tag i läsaren direkt.

Boken handlar alltså om Elin, en sextonårig tjej som levt isolerad med sin pappa hela sitt liv. Hon har aldrig gått i skolan. Aldrig lekt med jämnåriga. Allt på grund av förbannelsen som pappa kallar för Beröringen. Men så sker det som inte får hända. Pappa dör och Elin hamnar i fosterfamilj och börjar skolan. Hur ska hon kunna skydda alla sina klasskompisar så ingen råkar röra vid henne av misstag?

Det intressanta med den här boken är att den har många bottnar och att ingenting är helt självklart i handlingen. Finns ens Beröringen? Eller är det något som pappan bara har hjärntvättat Elin med? Man kan inte vara helt säker när man läser, hela tiden sker oväntade vändningar och det finns ofta flera sidor av samma händelse, vilket gör att läsaren utmanas under läsningen. Därmed vänder sig också boken kanske främst till lite mer vana läsare. Den har 400 sidor så även tjockleken på boken kan avskräcka en del läsare, vilket är tråkigt för de som missar den. Jag tror att boken hade kunnat redigeras lite till och därmed minskat lite av sidantalet och därmed locka ännu fler. Samtidigt så flyter läsningen på med ett behagligt språk och ett lagom tempo. Jag sträckläste den under en enda dag, det var omöjligt att lägga ifrån sig boken. Den passar en bred målgrupp, alla från 12 år och uppåt tycker jag. Jag har haft både 12-åringar och vuxna som lånat boken och tyckt lika mycket om den.

Jag gillade skarpt Elin som karaktär, hon är vad jag skulle kalla för street smart, trots hennes långa isolering. Självklart föll jag också för alla Umeåhänvisningar, som miljöskildringarna och den för Umeå karaktäristiska rullpizzan. Jag har ju bott i Umeå i 13 år och kände väl igen mig. Det enda jag inte riktigt gillade med boken var det snabba slutet som lämnade lite för många lösa trådar. Men kanske innebär det att en uppföljare är planerad?

Beröringen är Gustav Tegbys debut som romanförfattare, men han har en bakgrund som pjäsförfattare och det märks att han skrivit mycket tidigare. Det är en mycket stark debut och jag är nyfiken på hans framtida författarskap. Jag läser gärna mer av honom.

Beröringen är utgiven av Rabén & Sjögren. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.