Bibliotekstjänst

Bibliotekstjänst har gett ut ett antal böcker som innehåller kommenterade litteraturtips till olika genrer och åldrar. Jag har fått recensionsexemplar av tre av dessa titlar.

Barnbokstipset 1-2

Barnbokstipset är uppdelade i två böcker, den ena delen innehåller genrer från A till J och den andra delen innehåller genrer från K till Ö. I boken kommenteras och rekommenderas bilderböcker och kapitelböcker till yngre barn upp till lågstadiet. Exempel på genrer: bilderböcker för de yngsta, död och sorg, högläsning, helger och traditioner, godnattberättelser, deckare och mysterier. Böckerna beskrivs kortfattat på ett inspirerande sätt. Ett plus är också att det står vilka åldrar som böckerna rekommenderas till.

Godis för små öron, av Inger Hasselbaum

Den här boken innehåller högläsningsböcker för barn i åldrarna fyra till nio år. Det är mer än 200 böcker som kommenteras och rekommenderas, eftersom de anses vara särskilt lämpliga för högläsning. Författaren inleder med att berätta vad som gör en bok till en bra högläsningsbok. Boktitlarna innehåller åldersangivelser och är dessutom kategoriserade under olika rubriker. Exempel på genrer: bilderböcker med budskap, familj och syskon, rim och ramsor, dikter och verser, kärlek, vänner, fniss och fantasi, sorg – men också tröst, sagor från många länder och tider samt små och stora mysterier. Ett plus är de fina illustrationerna av Stina Wirsén.

Barnbarnsböcker, av Annika Holm och Lena Kjersén Edman

Barnbarnsböcker riktar sig till far- och morföräldrar som vill läsa högt för sina barnbarn, men boken kan också användas av lärare, föräldrar, bibliotekarier och andra barnboksintresserade. Böckerna är indelade i tre kapitel: bilderböcker, läsa själva – läsa högt och läsäventyr. Det finns böcker till både småttingar och tonåringar och alla åldrar däremellan. Böckerna kommenteras utförligt och kommentarerna innehåller även lite fakta om författaren och författarens övriga böcker. Ett plus är att författarna själva har läst samtliga böcker högt tillsammans med egna och andras barn och barnbarn.

Övriga titlar jag rekommenderar är:

  • Faktaboktipset – innehåller ämnesgrupperade faktaböcker, cd-romskivor, webbplatser och dokumentärfilmer för barn och ungdom.
  • Fler än du ser – innehåller böcker som där funktionshinder och handikapp förekommer. Ett jättebra register där man lätt kan slå upp ett visst handikapp och hitta böcker där detta handikapp förekommer.
  • Sorg, saknad, sammanhang – innehåller böcker som handlar om barn och ungdomar i svåra livssituationer.