Bilderbokens hemligheter

Jag är intresserad av litteraturvetenskap och även av barn- och ungdomslitteratur. Har läst 46 p litteraturvetenskap, varav 6 poäng var just barn- och ungdomslitteratur. Nu har jag dessutom en egen liten dotter, vilket gör att jag är speciellt intresserad av just pek- och bilderböcker. Jag läser för henne mest varenda dag, trots att hon bara är sex månader ännu. När jag läste om boken ”Bilderbokens hemligheter” av Ulla Rhedin, så beställde jag därför genast ett recensionsexemplar. Nu har jag läst den.

Jag hade stora förhoppningar om boken, men alla har tyvärr inte infriats. Ulla Rhedin är litteraturforskare och litteraturkritiker och expert just på bilderböcker. I den här boken har hon samlat en mängd tankar, artiklar och uppsatser om just bilderböcker, som hon skrivit under de senaste femton åren. Det är intressanta tankar och fakta som hon redovisar. För mig som är litteraturvetare och intresserad just av barnböcker så är det väldigt intressant att läsa, men för en vanlig förälder så kan nog boken kännas lite för akademisk och långtråkig. Den känns inte skriven för allmänheten. Däremot känner jag att jag får stor behållning av boken, den är väl genomarbetad och författarens kunskap är imponerande. Jag tycker om att hon väljer att skriva om detta viktiga, ofta förbisedda ämne. Dessutom får man massor av boktips på småbarnsböcker.

Jag ska passa på att rekommendera en annan bok också, som vi hade som kursbok på barn- och ungdomslitteraturkurserna. Den heter ”Barn- och ungdomsböcker genom tiderna” och är skriven av Lena Kjersén Edman – för övrigt lärare på de två kurserna jag läst i ämnet. Hon går igenom barnböckernas historia och presenterar det utbud som finns på marknaden när det gäller barn- och ungdomsböcker. Boken är skriven för föräldrar, bibliotekarier och vanliga litteraturintresserade, och man får mängder med boktips, indelade efter åldrar.