Birger – det lilla Storsjöodjuret – Önskestenen

Birger - det lilla Storsjöodjuret. ÖnskestenenIdag är det sista dagen att tävla om en bilderbok om det lilla Storsjöodjuret Birger här på bloggen. Därför passar det förstås bra att skriva om den nyaste boken i serien om det lilla Storsjöodjuret Birger. Den heter Önskestenen och är som vanligt skriven och illustrerad av Sara Strömberg och Anders Nilsson. Birger är som ni kanske vet vid det här laget ett litet Storsjöodjur som bor djupt ner i Storsjön i Jämtland med sin pappa och sin vän Gula fisken. Birgers mamma och lillasyster Harriet bor i en annan sjö i ett annat land som heter Skottland.

I den här boken är det dags för Birgers födelsedag. Birger vet inte hur många år han fyller, men han är ganska säker på att det är ett år mer än förra gången, kanske till och med två. Pappa kommer med tårta och mamma och Harriet har skickat ett stort paket. Pappa säger till Birger att nu är han tillräckligt gammal för att höra berättelsen om Önskestenen. Sedan börjar han berätta. Önskestenen finns allra längst bort i Storsjön. Den är flera tusen år gammal och kan bara väckas till liv när ett Storsjöodjur fyller tillräckligt många år, lika många som Birger är nu. Hittar man Önskestenen får man önska sig fem saker. På natten ligger Birger och funderar på vad han ska önska sig om han hittar stenen och morgonen därpå börjar han simma för att leta den. Han hittar den också till slut, men han inser att det inte är så lätt att välja ut fem önskningar…

Jag gillar böckerna om Birger. Han är charmig och humoristisk och böckerna är färgglada med fina illustrationer. I den här boken hyllas fantasin och leken, och det finns också många saker att prata om och diskutera kring. Böckerna om Birger vänder sig till barn mellan 3-6 år, men de passar för en bred målgrupp. Även vuxna uppskattar att läsa dem högt.

Lite kuriosa: på baksidan finns en blurb från en recension jag skrivit om en av de tidigare Birger-böckerna 🙂

Birger – det lilla Storsjöodjuret – Önskestenen är utgiven av förlaget Nestorville och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.