Birger – Olika odjur

9789163768286_200_birger-det-lilla-storsjoodjuret-olika-odjurÄntligen är den femte boken om Birger här. Kommer ni ihåg Birger – det lilla Storsjöodjuret som bor djupt nere i Storsjön i Jämtland tillsammans med sin pappa och sin vän Gula Fisken?  Birger är en glad och trevlig prick som älskar att gå på skattjakt och helst äter tårta till frukost. Jag har recenserat alla de tidigare böckerna om Birger här på bloggen och uppskattat dem allihop. Och det är inte bara jag som tycker om Birger. Han har blivit något av en kändis i Jämtland, men även utanför länet älskar barnen det lilla Storsjöodjuret Birger. Under förra året gjordes drygt 17 000 biblioteksutlån av Birgerböckerna över hela landet. Böckerna har tryckts i flera upplagor och totalt sålts i omkring 22 000 exemplar.

Eftersom jag tyckt mycket om de tidigare böckerna om Birger så hade jag alltså höga förväntningar på den nya boken om Birger. Den heter Birger – det lilla Storsjöodjuret. Olika odjur. Den här gången får Birger besök av alla sjöodjur i hela världen. Inför besöket dukar Birger och bakar tårta. Odjuren ska sova i Birgers rum och han bäddar och gör mysigt. Men det är inte lika noga hur man städar. För man får städa som man vill, säger Birger. Alla odjur kommer på olika sätt, men för att ingen ska få se att alla dessa odjur kommer till Storsjön så anländer de på natten. Medan de vuxna pratar om viktiga odjurssaker så får barnen leka. De leker kurragömma, går på skattjakt och kittlar människorna som badar. Sedan är det dags att äta middag och tårta och sedan ska alla odjuren sova. När de vaknar igen så är det dags för de andra odjuren att åka hem. Birger tycker det är tråkigt, men kul med så många nya kompisar.

När alla odjur åkt hem från Birger ligger han och tänker på hur det var att träffa sina nya vänner. -Tänk vad lika vi är, fastän vi är så olika, tänker han. Och så är det, alla odjuren som kommer och hälsar på Birger är olika. Birger tycker det är spännande, men inte bara spännande utan också praktiskt. För då vet man vem som är vem. På ett bra sätt tar man alltså upp temat att man kan se olika ut och ha olika egenskaper, men att alla ändå är lika mycket värda och att alla behövs. Ett ständigt högaktuellt och viktigt ämne.

Mina höga förväntningar om boken infriades. Precis som tidigare böcker är detta en rolig och spännande bok med bra driv och ett högt tempo. Jag gillar verkligen de färgstarka och oerhört charmiga bilderna. Birger är en sympatisk och mysig karaktär som är omöjlig att inte tycka om. Böckerna om Birger vänder sig till barn mellan 3 och 6 år, men jag tror att de uppskattas av barn i nästan alla åldrar. Min sjuåring till exempel blev jätteglad när jag berättade att det kommit en ny bok om Birger. De underbara och färgglada teckningarna lockade min 1½-åring och min 3-åring fascinerades av berättelsen i boken. Att böckerna fungerar till ett så pass brett åldersspann är ytterligare en fördel eftersom det inte alltid är helt lätt att hitta böcker som alla barnen vill lyssna på. Men denna bok fastnade både barnen och jag för. Den tål definitivt att läsas om och om igen. Rekommenderas alltså varmt!

Böckerna om Birger är skrivna av makarna Sara Strömberg och Anders Nilsson. De jobbar till vardags som journalist respektive art director i Östersund. Böckerna ges ut på deras eget bokförlag Nestorville.