Bläck – äntligen kan jag skriva

Jag har alltid fascinerats av dagböcker. Vet inte varför. Jag skrev själv dagbok när jag var yngre, fram till 20-årsåldern ungefär, mer eller mindre sporadiskt. Jag har också alltid varit intresserad av släktforskning och släkthistoria, så det kanske hänger ihop. Hur som helst så har jag tagit del av boken Bläck, äntligen kan jag skriva (Carlsson bokförlag). Det är Christina Sjöblad som har skrivit boken. Hon är professor emeritus i litteraturvetenskap vid Lunds universitet.

I boken får man ta del av dagböcker skrivna av kvinnor under 1800-talet, ett utmärkt tillfälle att få ta del av en svunnen tids vardagsliv. Det är såväl kända som okända kvinnors dagböcker vi får ta del av. Och inte bara dagböcker behandlas heller, utan också romantikens kvinnosyn och fenomenet dagboksromaner. Boken är lång och omfattande, fylld av akademiskt språk och teorier. Men för den som är intresserad av dagböcker och historia så är detta en guldgruva. Boken är trots sitt omfång både lättläst och intressant. Författaren har tidigare givit ut Victoria Benedictssons dagböcker samt skrivit en bok som behandlar kvinnors dagböcker under 1700-talet.

2 thoughts on “Bläck – äntligen kan jag skriva

Comments are closed.