Bladen brinner #5

I det femte avsnittet av Bladen brinner handlar det om historiska böcker. Jag tyckte att det var intressant att göra att det inte är något jättesug efter historiska böcker på biblioteken, men trots det så är det en jättestor utgivning av sådana böcker. De böcker som främst ges ut inom denna genre är böcker som handlar om andra världskriget samt böcker med tema krig och flykt. Lisa och Johanna intervjuar Camilla Lagerqvist, en författare som jag inte tror att jag har läst något av. Hon har bland annat skrivit en serie böcker om några barn som bildar en motståndargrupp, Svarta rosorna. Hon har också skrivit bland annat Den vita döden som utspelar sig på ett sanatorium där barn med tuberkulos bor. Den blev jag jättesugen på att läsa. Dessutom ska jag absolut inte missa hennes senaste bok som har utkommit precis nu här i dagarna. Den utspelar sig nämligen i Järvsö, Hälsingland, i närheten av där jag bor. Där ligger ett gammalt spetälskesjukhus som verkar ha en betydande roll i boken…

I detta avsnitt intervjuas också Meg Rosoff, som var 2016 års ALMA-pristagare. Johanna intervjuade henne på scen under Bokmässan och en snutt ur detta samtal presenteras här i podden.

Sist, men inte minst pratar Lisa och Johanna om Linn Gottfridssons bok En myras liv. Den boken har hyllats på så många ställen nu så jag bara måste läsa den.

Bland boktipsen hittar vi bland annat Ninna och syskongrodden, en jättefin bilderbok som jag faktiskt nyss har läst och ska recensera så fort jag hinner.