Blixtbarn

BlixtbarnEtt lockande omslag och en fängslande baksidestext gjorde att Blixtbarn snabbt skrevs in på min att-läsa-lista. Boken handlar om Eli som träffas av blixten under det första åskovädret på evigheter. Huset hon bor i börjar brinna och hennes föräldrar dör. Samtidigt förlorar hon också sin ena hand, kvar finns bara en stump som ger ifrån sig en kraftfull strålning. Från början förstår hon inte vilken oerhörd kraft hon fått. Men det dröjer inte länge förrän hon ser att något sker i världen runtomkring henne. Elis hemstad Pokol avfolkas. Marorna vandrar norrut och marar allt och alla i sin värld.

Eli och hennes faster Glispa beger sig iväg på ett farofyllt äventyr i hopp om att bota stumpen och kanske också rädda världen. De letar upp nekromanter och shamanister, jagas av nordulvar och tvingas gång på gång slåss mot marorna som bara blir fler och fler. Det blir en kamp mot klockan och deras resa tar dem både till de mest avskyvärda platserna, men också till de allra vackraste.

Blixtbarn är en spännande äventyrsberättelse som har flera lager och som fungerar både att läsa själv och som högläsningsbok på mellanstadiet. Det finns också lärarhandledning ifall man vill läsa och samtala om boken i en klass. Boken är mörk, men samtidigt hoppfull, fylld med mytologiska varelser och starka kvinnor. Tempot är högt, karaktärerna många och miljöerna fascinerande. Temat är högaktuellt och kan relateras till vår värld med klimathot, rädsla för det främmande och ett samhälle i förändring. Boken kräver viss läsvana, men jag tror att många barn kommer att uppskatta denna rafflande äventyrsberättelse. Jag har hört det viskas om att författaren redan skriver på uppföljaren och kanske blir detta en serie.

Blixtbarn är skriven av David Renklint som med denna bok debuterade som barnboksförfattare. Den är utgiven av B Wahlströms och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.