Bråfalls hemlighet

Trollen i skogen  Jätten i berget  Monstret i grottan

Bråfalls hemlighet är en lättläst fantasytrilogi skriven av Charlotte Cederlund som tidigare skrivit Idijärvi-trilogin som baseras på samisk mytologi. Hittills har det kommit ut två delar i serien Bråfalls hemlighet. De heter Trollen i skogen och Jätten i berget. Del tre kommer i höst.

Trollen i skogen är den första boken i serien. Den handlar om Astrid som är sur för att den sommarsemester hon drömt om att familjen ska åka på inte blir av. Istället måste hon åka ut till skogen i Dalarna ihop med sin bror Love för att bo en vecka hos mormor i hennes stuga. Men mormor försvinner plötsligt och istället dyker en märklig liten man upp, vilket förvandlar höstlovet till något helt annat än Astrid först trott.

Jätten i berget är den andra boken i serien. I den letar Astrid, Love och mormor efter en jätte eftersom det är vad som behövs för att hindra trollen från att väcka vad det nu är som gömmer sig i gruvan. Men var hittar man egentligen en jätte? Och vad mer än troll gömmer sig i skogarna runt Bråfall?

Dessa båda böcker är lättlästa, spännande fantasyböcker som har lånat drag från nordisk/svensk folktro. Här finns troll, tomtar, jättar, vittror och andra väsen vi känner igen från de gamla sägnerna. Samtidigt finns det realism i form av vardag och nutid, där skola. kompisar, föräldrar, kanelbullar och mobiler finns. Böckerna har Hegas-nivå tre av fem med ett språk som ligger nära talspråket. De är lättlästa, med ett enkelt språk, men samtidigt så spännande och med ett sådant driv att det är svårt att lägga ifrån sig böckerna. Dessutom avslutas varje bok med en rejäl cliffhanger. Nu är det bara att vänta på att del tre, Monstret i gruvan, ska släppas i höst. Samtidigt som den avslutande boken i trilogin släpps kommer också Cederlund ut med en faktabok om Bråfalls väsen. Jag tror dessa böcker kan bli populära hos barnen på mellanstadiet eftersom de är spännande, läskiga och samtidigt lättlästa. Dessutom har de ju väldigt fina och lockande omslag. De är även illustrerade invändigt med svartvita bilder av Anders Végh Blidlöv.

Böckerna är utgivna av Hegas förlag. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).