Blod – Åsa Anderberg Strollo

Blod_110Jag älskade Åsa Anderberg Strollos Augustiprisnominerade debutbok Bryta om och jag längtade länge på en uppföljare. Nu har hennes andra ungdomsroman kommit ut – Blod. Den utspelar sig under en höst och handlar om Ida, 14 år. Ida råkar hitta ett brev i sin mammas arbetsrum. Ett brev där en helt okänd gubbe påstår att han är Idas riktiga pappa. Hon berättar inte om brevet för sina föräldrar på en gång utan går runt och grubblar länge. Till slut tar hon upp det för mamman, vars reaktion är att säga att Ida inte ska berätta något för pappan. Ida sluter sig och gömmer alla tankar inombords. Ingenting är sig längre likt.

Blod är bra, en helt okej ungdomsbok. Men den är inte lika bra som Bryta om. Kanske var det för att jag hade så mycket förväntningar innan bok nummer två kom. Jag tycker att Blod är lite för spretig, med många småhistorier. Jag tycker också att Ida är lite svår att greppa om, jag lyckas inte riktigt leva mig in i henne. Men trots det så rekommenderar jag boken starkt för alla från tonåren och uppåt.