Böcker om sömn 2

Fler böcker om sömn presenteras nedan. Det här är de böcker som tilltalar mig mest. De innehåller praktiska råd och metoder som jag själv tilltalas av. Elisabeth Pantley är inne på det här med attachment parenting och ger många råd till ammande, samsovande mammor (som jag själv). Jag har svårt för metoder som innebär att barnet ska skrika sig till sömns. De mjuka metoder som beskrivs i dessa två böcker är mer i linje med mina och sambons egna tankar om föräldraskap.

Pantley, Elizabeth – Somna utan gråt
Den här boken är ett alternativ till de båda tidigare böckerna. Författaren talar för mjukare metoder för de föräldrar som inte vill låta barnet ligga ensamt och skrika. Pantley förespråkar att man ska ha en sömnplan med fastställda läggningstider och läggningsrutiner. Tanken är att man ska följa barnets biologiska klocka och lägga barnet medan det är trött, men inte övertrött. Till hjälp för föräldrarna så finns en hel uppsjö av praktiska tips i boken. Det är många tips för ammande och samsovande föräldrar, hur man ska göra för att slippa agera snuttetrasa för barnet natten igenom. Men det finns även tips för barn som sover i spjälsäng, flaskätande barn och äldre barn. Boken är en bra uppslagsbok som räcker länge, inte bara under spädbarnstiden.

Stawreberg, Anna-Maria – Allt du vill veta om barnets sömn men varit för trött för att fråga om
Boken är utgiven av tidningen Vi föräldrar. Den innehåller råd och tips från sömnexperter, forskare, barnläkare, sjuksköterskor på BVC samt en mängd föräldrar. Boken innehåller många förslag på läggningsrutiner, men det finns också avsnitt om mat, sovplatsen, sömnstörningar, mardrömmar samt fakta om barnets sömn och hur mycket sömn ett barn egentligen behöver. De vanligaste sömnmetoderna beskrivs, men författaren hävdar att det sällan behöver gå så långt så att man behöver ta till en metod, utan att det oftast räcker med att förändra småsaker och rutiner. Boken är en innehållsrik uppslagsbok som man kan använda länge.

Jag tycker att båda dessa böcker är läsvärda. De innehåller en stor mängd råd om allt ifrån mat- och läggningsrutiner till hur man ska planera barnets sovplats för att gynna sömnen. I båda böckerna finns texter från föräldrar, med deras erfarenheter, vilket gör att man kan känna igen sig och få lite hopp och tröst när man känner att sömnen är ett problem.