Böcker om sömn 1

Sömnen kan vara ett problem för många småbarnsföräldrar. Antingen somnar barnet för sent på natten, vaknar för tidigt på mornarna eller vaknar för många gånger under natten. Det finns många metoder för att förbättra barnets sömn och det har även kommit en del böcker om spädbarn och sömn under de senaste åren. Jag har läst en del av dem. Jag delar upp dem i två inlägg så det inte blir så mycket text.

Misvær, Nina & Svatun, Birte – Somna själv – Hur barn lär sig sova hela natten
I den här boken presenteras den omtalade ”fem-minuters-metoden”. Den går ut på att man efter tydliga kvällsrutiner ska få barnet att somna själv, i sin egen säng. Om barnet gråter får man gå in till honom eller henne efter fem minuter, men utan att ta upp barnet. Till slut somnar barnet. Man får även läsa om hur man hjälper barn som har mardrömmar, nattskräck, inte vill somna på kvällarna, vaknar för tidigt på morgonen, vaknar flera gånger på natten, eller vill sova i föräldrarnas säng. Boken innehåller också fakta om barnens sömn och sömnbehov. Även om man inte vill följa just fem-minuters-metoden så finns det intressant fakta och praktiska råd i boken.

Wahlgren, Anna – Sova hela natten
”Sova hela natten” är en metod som ska hjälpa barnet att sova en hel natt i sin egen säng. Till hjälp har föräldrarna olika verktyg, som fasta rutiner, en godnattramsa och att ”buffa” barnet. Boken innehåller vanliga frågor om metoden, brev från föräldrar som har prövat metoden och konkreta tips och råd när det gäller barnets sömn. Till boken medföljer även en instruktions-DVD. Även om man inte vill följa just sova hela natten-metoden så finns det intressant fakta och praktiska råd i boken.