Böckerna om Bumbum

bumbum-aker-fort bumbum-bygger-en-snogumma bumbum-klattrar-hogt

Böckerna om Bumbum är en liten serie bestående av tre stycken fotoböcker om en liten nallebjörns vardag i den gnistrande snön. Perfekt för de minsta barnen nu i vintertid och juletid. Det är den hyllade och prisbelönta barnboksskaparen Ann-Christine Magnusson som står bakom såväl text och foto som dockor och nallar i dessa böcker. Böckerna är utgivna av Olika förlag.

Bumbum är en härlig karaktär som är som barn är mest: nyfiken, påhittig och busig. Hon har mycket vilja och känslor. Hon är nyfiken och utforskar omgivningen på ett självklart sätt. Trots att Bumbum är en nallebjörn och inte ett barn så kan ändå barnen känna igen sig och identifiera sig i Bumbums känslor och Bumbums spännande äventyr.

Böckerna om Bumbum är i ett klassiskt pekboksformat, men inte med hårda kartongsidor utan vanliga tunnare sidor. På högra sidan av varje uppslag finns ett foto och på vänstra sidan finns en kort text bestående av ett par meningar. Texten är enkel och lagom lång för målgruppen och fotografierna är detaljerade och charmiga. Jag gillar konceptet med fotobilderböcker för de yngsta. Ser gärna mer sådana.

Bumbum åker fort handlar om när Bumbum är ute med sin pappa och åker kälke. Först åker Bumbum och pappa puttar på. Men sedan vill pappa åka. Oj, kälken gick sönder. Vad ska de göra nu? Ja, då kan de ju åka skidor istället. Jag gillar feelgood-tänket i boken, att allt löser sig och om man bara är kreativ så kan man hitta alternativ även när något oförberett händer.

Bumbum klättrar högt handlar om när Bumbum klättrar upp på sin stora snöhög. Men där sitter redan någon, där sitter ju Elli. Bumbum knuffar ner Elli, men ångrar sig snart. Då kommer de på att det är roligt att rulla ner, så då gör de det istället. Igen och igen och igen. Jag gillar att Elli är en elefant, istället för att hen också skulle vara en nallebjörn, det visar på mångfald.

Bumbum bygger en snögumma handlar om när Bumbum och pappa bygger en snögumma. De rullar större och större snöbollar, sedan sätter de dit ögon och mun och en mössa. Sedan dricker de varm choklad och äter bullar som pappa bakat. Men så börjar solen skina. Snögumman smälter. Plötsligt finns inte snögumman mer! Jag gillar att Bumbums pappa är ett lejon, och att han bakar supergoda bullar. Jag gillar också det pedagogiska inslaget där man visar vad som händer när solen lyser mot snön.