Böckerna om Dojo

Hittils har det utkommit tre böcker om den mysiga bilderboksfiguren Dojo. Böckerna är skrivna av Karin Salmson, illustrerade av Marcus Brengesjö och utgivna av bokförlaget Olika. Böckerna riktar sig till barn från och med 0 år står det på baksidan. De riktar sig alltså till de allra yngsta barnen, vilket märks eftersom bilderna har mycket färg, starka konturer och det är enkla, tydliga bilder av saker som även små barn känner igen. Bilderna är lekfulla och glada, man blir glad när man bläddrar i böckerna. På varje sida finns en kort text som man kan läsa om man vill, men för de minsta barnen fungerar det lika bra att bara titta på bilderna.

Dojo på skattjakt handlar om när Dojo bestämmer sig för att leta efter en skatt. Som tur är så har Dojo bra vänner som kan hjälpa till. De tittar uppe på hyllan, under soffan, uppe i trädet och i sandlådan. Och där, nedgrävd i sandlådan finns en skattkista. Vem är det som har gömt skatten där?

Dojo gömmer sig är en typisk kurragömmabok för barnen. Vart är Dojo. Är han i garderoben? I stöveln? I krukan? Bakom gardinen? Bakom lampan? Bakom paraplyet? Nä, ingen Dojo. Men bakom soffan då? Ja, där är han ju. Tittut!

Dojo har kalas handlar, som titeln antyder, om när Dojo ska ha kalas. Han bakar en tårta, dukar fint med blommor och kalashattar, hänger upp ballonger och gör en fiskdamm. Sedan kommer vännerna med blommor och paket. De äter den goda tårtan och fiskar i fiskdammen. Alla vännerna fiskar upp varsitt instrument, så till slut blir det ett musikkalas.

Olika bokförlag har specialiserat sig på normbrytande böcker, eller som de själv beskriver det: Barnböcker ut & in, ut med stereotyper och in med möjligheter. I böckerna om Dojo kan vi bland annat se att Dojo har rosa klänning och Maya har gröna hängselbyxor, huvudpersonerna består av två killar och två tjejer, Dojo kan lika gärna baka en kaka som gräva efter skatter, Dojo får vara höjdrädd medan Maya räddar honom och så vidare. Det finns alltså inga pekpinnar i böckerna, men många detaljer som tillsammans bildar en väl genomtänkt helhet.

One thought on “Böckerna om Dojo

Comments are closed.