Böckerna om Jördis

I barn- och ungdomsbokpodden Bladen brinners andra avsnitt intervjuas författaren och illustratören Elin Lindell om sin barnboksserie om Jördis. Böckerna beskrivs ofta som vardagsnära, snälla och humoristiska. Det som gör böckerna så roliga är förstås huvudpersonen, Jördis, som vill så väl, men som så ofta råkar ut för diverse dråpligheter. Elin Lindell säger i intervjun att hon tror att en anledning till varför böckerna anses vara så roliga är för att Jördis har ett speciellt sätt att tänka, och det håller jag med om.

Borttappat: Katt, kompis, kalsong är den första boken i serien. Jördis är en rätt glad och nöjd tjej som är bäst i klassen på fotboll, har en bästis som heter Judith, har en söt katt, snälla föräldrar och en gullig lillebror. Men plötsligt dimper det ner en bomb i Jördis lugna liv. En ny tjej börjar i klassen, en tjej som spelar fotboll som värsta fotbollsproffset, som har bröst och som dessutom snabbt blir kompis med Judith. Men Judith är ju Jördis bästis och ingen annan får bli hennes bästis!

Efterlysta: Harry Hansson och jag är den andra boken i serien. Jördis bästis Judith har rest bort under jullovet och därför umgås Jördis med Harry Hansson istället. Hon får också för sig att hennes föräldrar ska skiljas och att de håller på att leta efter några som de kan lämna bort Jördis och hennes lillebror Hjalmar till. Som vanligt trasslar Jördis till det för sig, till och med så pass att hon och Harry blir efterlysta av polisen!

Hemligt: Jördis hjärta Harry är den tredje boken om Jördis. Hon vill bara vara med HArry Hansson hela tiden, men hon vågar bara vara med honom om tisdagarna när bästisen Judith är på basketträning. I skolan pratar hon inte ens med honom, för tänk om någon får veta, då kanske Jördis också blir lika utanför som Harry! Men hennes till synes ointresse för Harry för med sig att en granntjej en dag frågar chans på Harry och han svarar ja! Nu måste Jördis se till att få tillbaka honom och det gör hon förstås på sitt eget lilla vis.

Upphittat: Tiger och silverfisk är den fjärde och än så länge den senaste boken om Jördis. Förlaget beskriver boken såhär: Vissa dagar händer ingenting. Man kanske äter potatisbullar och petar näsan lite. Det är allt. Andra dagar händer hur mycket som helst på samma gång. Man råkar förgifta rektorn, blir utskälld av fyra nakna tanter, ljuger för sin pappa och får en ny kompis. Exakt allt det där hände Jördis en torsdag i maj…

Böckerna om Jördis vänder sig till barn mellan 6-9 år. De innehåller mycket humor, mycket glädje och mycket vardagsdramatik. Det är lätt att tycka om Jördis och det är också lätt att känna igen sig i böckernas händelser. De handlar om sådant som lågstadieeleverna kan relatera till. Samtidigt är det kryddat med dråpliga händelser, en hel del spänning, lite kärlek och en hel del bus. Helt enkelt bra och välskrivna feelgoodböcker för nybörjarläsarna som vill ha lite mer text än de enklaste lättlästa böckerna, men som ändå vill ha många charmiga och humoristiska bilder och en enkel lättförståelig text. Böckerna är både skrivna och illustrerade av Elin Lindell och de är utgivna av Alfabeta bokförlag.