Bladen brinner #2

I det andra avsnittet av Bladen brinner intervjuades Cornelia Funcke. Jag har inte läst något av henne ännu, men varit sugen på att läsa Bläckhjärta-triologin. Jag fascinerades av hennes uttalande att hon ser fantasy som ett verktyg för att kunna se på världen på ett annat sätt. Hon vill göra sina läsare medvetna om att världen inte alltid är så enkel att uppfatta som man kan tro. Hon menar också att närvaron av andra världar i fantasy gör det möjligt att reflektera över sin verklighet och ifrågasätta den här världen. Om man inte tänker på andra världar är det svårt att ifrågasätta den värld vi lever i. Och då kan man inte heller förändra världen. Så för Cornelia Funcke ger fantasy alltså en möjlighet att kunna förändra världen.

Även Elin Lindell är intervjuad i detta avsnitt av podden. Hon skriver barnböcker som är så långt ifrån fantasy som man kan komma, nämligen vardagsnära, superrealistiska böcker om Jördis. Hon har fått höra att hon skriver ”snälla” böcker, men det håller hon inte riktigt med om själv. Roliga är de i alla fall, böckerna om Jördis.

Förutom dessa intervjuer får vi i detta avsnitt massor av lästips, framförallt från höstens utgivning eftersom Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck har besökt Bokmässan i Göteborg och botaniserat bland utgivningen. Jag håller med om att höstens utgivning verkar ha varit otroligt stark med många intressanta titlar. Jag har inte alls hunnit med att läsa allt jag skulle ha velat ur höstens utgivning på grund av mina föräldrars dödsfall och minsta dotterns födelse, men det är många böcker jag ser fram emot att läsa.