Böckerna om Vilma

    

Böckerna om Vilma är en ny bekantskap som både jag och min dotter gärna läser om och om igen. Vilma säger hejdå och Vilma säger titta är två pekböcker som är de första böckerna i en ny serie för de yngsta. Böckerna är skrivna och illustrerade av Anna Ribbing och Lisa Gunnarsson och utgivna på Rabén & Sjögren.

Vilma säger titta är en klassisk tittut-bok. Vilma har en stor filt som man kan gömma sig under och där har hon inte bara gömt sig själv utan också sina gosedjur. Men vilka djur är det som gömmer sig därunder?

Vilma säger hejdå handlar om när Vilma ska på dagis. Innan hon går måste hon säga hejdå till alla sina gosedjur och till tanten på bussen och så förstås till alla som hon möter på vägen.

Böckerna är i tjock stadig kartong med rundade hörn. De handlar om barns vardag och fångar upp alla de små detaljer som barn lägger märke till i vardagen. Barnen känner igen sig och det märks att böckerna tar barnen på allvar. Jag tycker väldigt mycket om de charmiga illustrationerna. De har milda färger och är enkla och tydliga, men ändå fulla av detaljer som barn känner igen. Texten är enkel, en till två meningar per sida och den korta texten öppnar också för att man själv kan berätta om bilderna om man vill det, beroende på vilket barn man läser boken för. Jag ser verkligen fram emot fler böcker om Vilma.