Bokbloggsjerka 1-4 maj

Veckans fråga i Bokbloggsjerkan är en spinoff från Roberts fråga förra vecka:

Vilka moderna böcker tror du kommer att räknas som klassiker om hundra år?

När det gäller barn- och ungdomsböcker finns det en hel del böcker som har påverkat en hel generation. Harry Potter, Engelforstriologin, Twilight och Hungerspelen hör dit bland annat. För de yngre barnen borde Stina och Carin Wirséns böcker vara blivande klassiker.

Vuxenböcker är nog lite svårare. Jag har inte läst den själv, men Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson har varit väldigt omtalad i media och verkar vara en stark och gripande historia om flera ständigt aktuella teman. Utrensning av Sofi Oksanen har också varit väldigt hyllad, men den har jag inte heller läst själv. Boktjuven av Markus Zusak såg jag också att flera andra har svarat här i Bokbloggsjerkan, liksom Patient 67 av Dennis Lehane, men det är också ytterligare två böcker jag själv inte har läst. Så mycket böcker att läsa, så lite tid…

13 thoughts on “Bokbloggsjerka 1-4 maj

  1. Jag hade just Utrensning bland mina förslag, och Boktjuven tror jag också kan bli en modern klassiker. Dina barnbokstips håller jag helt med om – visst borde de leva kvar länge ännu.

  2. Majgull Axelsson och Elsie Johansson kommer definitivt räknas till de svenska klassikerna i framtiden, det är jag övertygad om.

  3. Harry Potter tror jag definitivt på, Hungerspelen är jag lite mer tveksam till, även om jag gillade de böckerna också 🙂

    En annan viktig aspekt är ju vems klassiker, ”elitens” eller ”folkets”.

  4. HP och Hungerspelen kom också med på min lista. Det är många som även tippar på Utrensningen och patient 67, två böcker som jag känner till by name men som jag ännu inte har läst. Kanske dags att göra det nu…?

  5. Ja, precis, det är ju en i allra högsta grad relevant och intressant aspekt.

  6. Ja, de flesta klassiker som lever kvar är ju skönlitteratur och i viss mån barnböcker. Ungdomsböcker hamnar lite i skymundan. Å andra sidan är det kanske först nu som ungdomsböcker har fått så stor betydelse också, så det kanske ser annorlunda ut längre fram.

Comments are closed.