Barnbarnsböckerna

En dag med mormor – Tåget hem och En dag med morfar – Sova borta är båda skrivna och illustrerade av Cecilia Torudd och ingår i serien Barnbarnsböckerna. Det finns två böcker till i serien, nämligen En dag med farmor – Festen och En dag med farfar – Vi leker. I huvudrollen i de här böckerna finner vi den lille pojken Oskar.

en-dag-med-morfar-sova-bortaEn dag med morfar – Sova borta handlar om när Oskar ska sova över hos morfar eftersom mamma ska på återträff med sina gamla skolkompisar. Men Oskars morfar bor i en annan stad. De träffas inte så ofta. Så det känns som att Oskar inte riktigt känner morfar. Han längtar efter mamma. Han längtar så mycket efter mamma att han inte alls vill sova med morfar. Så morfar finner ingen annan råd än att klä på Oskar och ta med honom för att åka till mamma. Men när de kommer ut så ser Oskar snön och de börjar rulla snöbollar och leka i snön. Efter ett tag somnar Oskar och morfar får bära in honom. Och när Oskar vaknat så har mamma kommit hem igen.

en-dag-med-mormor-taget-hemEn dag med mormor – Tåget hem handlar om när mormor ska hämta Oskar på förskolan. De ska åka tåg hem och Oskar har bestämt sedan länge att han ska trycka på knappen för att öppna tågdörrarna. Men så kommer en farbror och hinner trycka precis innan Oskar. Då blir Oskar jättejättearg! Han vill inte alls kliva av längre. Tåget ska åka vidare och mormor hinner precis slita av Oskar från tåget. Hon blir jätterädd och ältar om och om igen vad som hade kunnat hänt om hon inte hade hunnit få av Oskar. Själv glömmer Oskar händelsen så fort han ser mamma och han bestämmer sig för att trycka portkoden istället.

Cecilia Torudd är annars kanske mest känd för sina serier Ensamma mamman och Familjeliv. Man känner definitivt igen hennes tecknarstil även i dessa böcker. Hon gör väldigt uttrycksfulla bilder. Teckningarna för också tankarna till serier eftersom det händer mycket i bilderna och det finns även pratbubblor där. Texten finns bara där som ett litet stöd, det är i teckningarna som berättelsen egentligen händer. Jag tycker att Cecilia Torudd lyckas bra med att formulera barnets känslor. Det handlar om vardagsdramatik ur barnets perspektiv. Men igenkänningsfaktorn för oss vuxna är också stor. Vem har inte upplevt ilskan hos ett förskolebarn som inte får göra det som hen har planerat? Eller fixat barnvakt och barnet har varit väldigt peppad på att vara hos barnvakten ända tills precis innan hen ska sova? Förutom de uttrycksfulla bilderna så är nog detta böckernas stora behållning, nämligen att böckerna vänder sig både till barnen och de vuxna som läser böckerna. De här böckerna vänder sig till de minsta barnen, upp till tre år, men jag tror att även lite äldre barn gillar dem, så jag skulle nog säga upp till fem år.

Barnbarnsböckerna är utgivna av Bonnier Carlsen. De finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och Bokus (här och här).