Bokbloggsjerka 23-26 januari

Veckans fråga i Bokbloggsjerka handlar om baksidestexter:

Johanna på Bokhora ställde tidigare i veckan en fråga om baksidestexter, och eftersom jag personligen alltid läser den blev jag nyfiken på hur du tycker att den ska vara för att fånga ditt intresse (alternativt vad den absolut inte får innehålla för att undvika att du ska rata en bok för gott).

Förr om åren gick jag mycket på baksidestexterna, inte minst när jag gick runt på biblioteket och valde böcker på måfå. Men numera går jag ofta på andra faktorer när jag väljer böcker, så som rekommendationer från andra, recensioner på bloggar osv. Därför är baksidestexterna inte riktigt lika viktiga längre. Men det betyder inte heller att baksidestexten är oviktig. Om det är en bok eller författare som jag inte har hört talas om förut så är ju baksidestexten det enda jag har att gå efter när jag vill veta vad det är för bok jag håller i handen.

Det som får mig att välja en bok utifrån baksidestexter är ofta om det finns någon cliffhanger, något jag vill läsa mer om eller veta mer om. Baksidestexten ska locka mig att vilja läsa boken helt enkelt. Jag vill att baksidestexten ska presentera boken eller karaktärerna. Dessutom vill jag att baksidestexten säger något om vilken genre boken har. Jag tycker inte om sådana baksidestexter där man inte får veta något alls om boken, då känns de ganska onödiga. När det gäller skönlitteratur är det dock viktigt att det inte finns någon spoiler i baksidestexten. Jag vill läsa boken för att få veta hur det går, inte bli skriven på näsan vem mördaren är eller ifall kärleksparet får varandra på slutet. Ett citat ur boken kan få finnas med, eller citat från någon som läst och tyckt om boken, men för mig räcker det inte enbart som baksidestext, jag vill ha mer än så. Baksidestexten ska helt enkelt vara informativ, men utan att avslöja för mycket.

För fackböcker är förstås baksidestexten ännu viktigare än för skönlitteratur. Då vill jag veta ganska snabbt ifall boken är relevant för mig eller inte, om den tar upp det jag vill att den ska ta upp.

5 thoughts on “Bokbloggsjerka 23-26 januari

  1. Jag blir skeptisk om texten är fylld med citat från små okända tidningar, och blir irriterad om den visar sig vara missledande eller allt för avslöjande!

Comments are closed.