Julius och pusskalaset

julius-och-pusskalasetJulius och Linn går båda i första klass. Julius är kär i Linn, men vågar inte fråga henne om hon vill bli ihop med honom. Hur gör man egentligen för att fråga chans? Inte blir det lättare av att Julius bästa kompis Isak ständigt gör olika bus som hindrar hans planer på att fråga chans. Han är nästan på väg att ge upp. Men så får han veta att Linn ska ha ett kalas sista helgen innan sommarlovet. Han får höra att det ska bli ett äkta pusskalas. Och Julius är bjuden. Nu kanske han äntligen vågar fråga…

Julius och pusskalaset är första delen i en ny humorserie skriven av Martin Svensson och utgiven av B Wahlströms. Boken har en hög igenkänningsfaktor. Julius är en alldeles vanlig kille som gör sin grej med stor charm och finurlighet, men allt blir inte alltid som han tänkt sig. Julius mamma heter Melek och jobbar inom äldreomsorgen. Pappa Björn är författare och lillasyster Lydia är en sjövild tvååring. Andra boken om Julius kom i somras och den heter Julius spelar teater. Tredje boken, Julius på solsemester kommer i mars. Böckerna vänder sig till barn i åldern 6-9 år.

Jag gillade boken om Julius. Det känns som att väldigt många barn kan känna igen sig i Julius och hans funderingar. Bokens huvudpersoner är i samma ålder som målgruppen för boken, vilket också ökar trovärdigheten. Boken är full av humor, men innehåller också kärlek och realism, så jag tror att både killar och tjejer tilltalas av boken. Den vänder sig inte till de absoluta nybörjarläsarna, men den är lättläst och innehåller en del svartvita illustrationer. Jag tror den skulle passa bra som högläsningsbok på lågstadiet.

One thought on “Julius och pusskalaset

Comments are closed.