Bokbloggsjerka 6-9 februari

Dags för en ny bokbloggsjerka igen och denna gång handlar det om barnböcker.

Veckans fråga kommer från Boktjuven Ingerun: Jag tycker att nya barnböcker för barn 6-12 år får lite för lite uppmärksamhet. Kan du bidra med en lista på de bästa böckerna för 6-9 och 9-12 som kom ut förra året?

Det här var en väldigt intressant fråga för mig med tanke på att min blogg faktiskt heter Barnboksbloggen. Min äldsta dotter är 7 år, så jag läser en hel del böcker i den här kategorin.

Min dotter gillar spännande böcker. Böckerna om LasseMajas detektivbyrå tycker hon mycket om. Själv fördrar jag faktiskt böckerna om Emil Wern av Anna Jansson när det gäller deckare för den här ålderskategorin. De känns mer realistiska. Här och här har jag skrivit om några av böckerna om Emil Wern.

Om man inte vill ha just deckare så finns det en serie om Julius. Jag skrev om första delen i serien här. Boken är fylld av humor och kärlek och passar lika bra både för killar som för tjejer.

Kanske vill man läsa böcker för barnen som man själv känner igen från sin egen barndom? Jag har bland annat skrivit om Madicken och Ronja Rövardotter här. Riktiga klassiker som nu kan älskas av en ny generation.

Det finns också många fina faktaböcker för barn i den här åldern. Kartor av Sarah Sheppard är en stor favorit hos mig. Läs mer om vad jag tyckt om boken här. Även Historiebok för barn har jag skrivit om här.

Böcker till ålderskategorin 9-12 år läser jag tyvärr inte lika ofta som böckerna till de lite yngre barnen. En av de böcker jag läst förra året och tyckte mycket om är Dela lika. Den har jag skrivit om här. Den skildrar hur det är att leva med skilda föräldrar och byta hem varannan vecka. Hög igenkänningsfaktor för många barn.

Du & jag är en sträckläsarbok för mellanstadieåldern som jag tyckte mycket om. Jag har skrivit om boken här. Jag har precis fått hem den andra boken i serien, som heter Hon & han, så jag ser fram emot att läsa och skriva även om den snart.

Det lilla huset på prärien är en serie som jag älskade som barn. Nu har de första böckerna i serien kommit i nytryck. Jag längtar efter att få läsa dem för mina egna barn. Jag har skrivit om dem här.

Jag var en riktig hästtjej som barn och då hade jag älskat att läsa om tjejerna i Kona-klubben. Även som vuxen uppskattar jag dessa hästböcker. Den näst senaste boken i serien skrev jag om här.

En av mina favoritförfattare heter Christina Wahldén och hon skriver både för ungdomar och mellanstadieåldern. En av böckerna för mellanstadieåldern läste jag förra året, nämligen Klaras hemlighet. En viktig och brännande bok som jag tyckte mycket om. Läs mer vad jag tyckte här.

Ja, det här var några av de böcker som jag skrivit om under 2014 och tyckt väldigt mycket om.

One thought on “Bokbloggsjerka 6-9 februari

  1. Visst är de nya lilla huset på prärien omslagen fantastiska! Vill köpa bara för de är vackra! (Har annars nästan alla andra på svenska och hela serien på engelska…)

    Kartor är en av mina favoritfaktaböcker som kommit de senaste åren. Är perfekt till mycket!

Comments are closed.