Bokskåpets hemlighet

Bokskåpets hemlighetBokskåpets hemlighet är Frida Skybäcks åttonde och senaste roman, men det är den första jag läser av henne. Det är en feelgood där historien får stor betydelse för nutiden. När Rebeckas mormor hamnar på sjukhuset sliter hon sig från sitt jobb i Stockholm för att återvända till mormor i Skåne. Hon inser att mycket har hänt under de år hon inte tyckt sig ha tid för att besöka mormodern. Hennes stuga har blivit förfallen och mormor behöver mer hjälp än Rebecka tidigare trott. Hon bestämmer sig för att hjälpa henne. När hon städar och fixar i stugan hittar hon en dagbok och en samling brev från 1940-talet och hon inser att hennes mormor bär på hemligheter relaterade till andra världskriget.

I dagboken får Rebecka lära känna sin mormor när hon var ung. Den unga Anna var förälskad i den italienska flyktingen Luca. Så förälskad att hon var beredd att riskera allt när han bad henne om hjälp att smuggla danska judar över sundet, omedveten om att ingripandet skulle komma att förändra deras liv tillsammans för alltid.

Boken utspelar sig på två tidsplan och vi får både ta del av Annas liv under andra världskriget och hennes barnbarn Rebeckas liv i nutid. Två väldigt olika, men ändå intressanta kvinnoöden. Självklart får vi också en kärlekshistoria.

Bokskåpets hemlighet var en härlig verklighetsflykt som både rymde mys och svärta, precis som jag vill ha en feelgood. Det var också intressant med den historiska inblicken och släkthistorien vi fick därigenom. För min del var det lite för lite kärlek, jag hade gärna sett lite mer av förälskelsen mellan Rebecka och Arvid. Men kanske blir det en fortsättning på den här boken? Jag hoppas i alla fall det! Boken var också välskriven med ett bra flyt. En riktig sträckläsningsbok.

Bokskåpets hemlighet är utgiven av Louise Bäckelin förlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.