Sagasagor

Ballonglängtan, kurragömma och två tomtar i diket  Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass  Syskonsjuka, kämpaglöd och en envis framtand  Bananbus, finskor och en superjobbig superhjälte

Sista veckorna har jag och barnen tillsammans plöjt igenom alla Sagasagor som vi har kommit över. Saga Louisa Larsson är 5 och ett halvt år och har en lös framtand. Hon går på förskolan och bor i ett litet radhus på Solrosvägen tillsammans med sina föräldrar. I en lång rad fristående berättelser får vi följa med henne i både små och stora ögonblick. Här får vi inblick i en femårings vardag i stort och smått. Det handlar om husdjur, vänskap, studsmattelek, baddräktskatastrofer, syskonlängtan, födelsedagspirra, att komma bort, att tappa den första tanden, djurparksbesök, att råka kissa på sig, ett ovanligt julfirande, att gå till frisören, att bli osams med någon, att göra bus eller godis och så att ha sommaravslutning på förskolan för allra sista gången.

Alla berättelserna är fristående och lagom långa att läsa en eller två om kvällarna innan sovdags. Till berättelserna finns fina illustrationer i varma, milda färger av Emma Göthner. Berättelserna tar upp mycket av det som barn i den här åldern är med om eller funderar på och därför passar de också bra som inledning för att prata om olika saker som sker i livet. Böckerna passar bra både att läsa för sina egna barn eller att läsa i en barngrupp på förskolan. I de tjockare böckerna ingår fem berättelser i varje bok och totalt finns det fyra sådana böcker: Bananbus, finskor och en superjobbig superhjälte, Ballonglängtan, kurragömma och två tomtar i diket, Syskonsjuka, kämpaglöd och en envis framtand samt Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass. Dessa böcker är perfekta som en övergång från bilderböcker till kapitelböcker.

Sova över     Den underliga julklappen

Men för den som inte fått nog av Saga och hennes Sagasagor finns det ytterligare böcker. Sova över som innehåller en berättelse ur Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass. Berättelsen är densamma, men här har den gjorts om till bilderbok med många fler illustrationer än tidigare. Den underliga julklappen kommer ut i oktober och det är också en bildmässigt utökad bok där berättelsen tidigare ingått i Ballonglängtan, kurragömma och två tomtar i diket.

Stölden - läs tillsammans    Branden - läs tillsammans

Nu i höst kommer också två Sagaböcker för de äldre barnen, Stölden och Branden, som passar barn från 6 år som vill börja läsa lite själv tillsammans med en vuxen. Det är illustrerade högläsningsböcker där en del av texten är i versaler som barnet kan försöka sig på att läsa själv. En ny serie böcker som är tänkt att fylla ut klyftan mellan högläsningsböcker och läsa-själv-böcker. De tycker jag ska bli spännande att titta på och få läsa tillsammans med min sjuåring som precis börjat läsa lite själv.

Fiffiga kroppen och finurliga knoppen - saga och faktaSist men inte minst så finns Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga kroppen som innehåller en berättelse ur Syskonsjuka, kämpaglöd och en envis framtand. Men förutom berättelsen finns också fakta om kroppen, kosten och tips på vardagsrörelser och lekar. Boken är framtagen tillsammans med Generation Pep  – en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är initiativtagare till Generation Pep. Bakom initiativet står även ledande företag, stiftelser och ideella organisationer.