Bonniers stora julkalender lucka 19-24

Bonniers stora adventskalender

Så var det dags att presentera de sista luckorna i Bonniers stora julkalender. De första sex luckorna har jag skrivit om i detta inlägg, luckorna 7-12 i detta inlägg och igår skrev jag om innehållet i lucka 13-18 här.

  • Julens matkultur av Richard Tellström är det första kapitlet i boken Hunger och törst – svensk måltidshistoria från överlevnad till statusmarkör. Jag har ju läst etnologi en gång i tiden och tyckte det var otroligt intressant så det här var ett smakprov som jag fastnade för och som gav mersmak. Jag kommer nog att läsa resten av boken.
  • Nationalsången är en berättelse skriven av Eija Hetekivi Olsson, en författare jag inte tror att jag har läst något av tidigare. Berättelsen ska handla om det största som finns, kärleken till våra barn, och om det Sverige vi sett växa fram under de senaste årtiondena. Ska bli spännande att läsa.
  • Småfåglar är ett utdrag ur barnboken Se fåglar. Här presenteras några av våra vanliga småfåglar. En bok jag pinsamt nog borde plugga in från början till slut, för jag är så dålig på fåglar.
  • Om fest är en seriepixibok av Nina Hemmingsson. Om fester av olika slag skrivet med humor och igenkänning.
  • Sömn, sömn, sömn är en bok om vad som händer i kroppen när vi sover – eller inte sover – skriven av Christian Benedict och Minna Tunberger. Sömnen påverkar såväl ens vikt som ens mentala hälsa. Den stärker immunförsvaret och gör en både mer smart, mer kreativ och mer empatisk. Ett intressant utdrag och jag kommer definitivt att läsa hela boken.
  • Ett gott nytt år är en minideckare från boken Iskalla ögonblick av Viveca Sten. Iskalla ögonblick är en novellsamling som innehåller tio skärgårdsberättelser och Ett gott nytt år är alltså en av dem. Jag har läst mycket av det Viveca Sten skrivit, men inte just dessa noveller, så jag ser fram emot att läsa den här novellen nu på nyårsafton.

I dessa luckor var det betydligt fler böcker i min smak än i de luckor jag skrev om igår. Kul!

Det jag hela tiden har slagits av när jag öppnat luckorna är hur väl förlaget har lyckats med att skapa en bred variation. Här finns verkligen en bra blandning mellan skönlitteratur och facklitteratur liksom en blandning mellan olika författare, genrer och teman. Jag har fått smakprov av flera författare som är nya för mig och i några fall har intresset väckts att läsa mer av dessa författare.

På adventskalendern står det att kalendern innehåller noveller, kåserier, serier, faktaböcker, kokböcker och facktexter i en härlig blandning och att kalendern är ”som ett smörgåsbord av litteratur från Bonniers alla förlag”. Det jag kan tycka är dock att Bonnier Carlsen inte är representerat riktigt lika mycket som de andra förlagen. Jag som brinner för barn- och ungdomslitteratur hade gärna sett att förlaget tog chansen att visa att vuxna faktiskt kan läsa och tycka om många barn- och ungdomsböcker trots att man inte tillhör den egentliga målgruppen.

Överlag är jag alltså positivt överraskad av utbudet i Bonniers stora adventskalender. Jag vet dock inte om jag kommer att köpa just denna adventskalender igen ifall Bonnier fortsätter göra sådana här julkalendrar. Nästa år är jag sugen på en Novellix adventskalender. Jag tilltalas av att få läsa en novell om dagen fram till julafton. Kanske dessutom kombinerad med en tekalender.