Vi måste till jobbet

Vi måste till jobbetVi måste till jobbet är Pija Lindenbaums senaste bilderbok. Den tar avstamp i barns lek och fantasi. De börjar leka att de ska till jobbet, precis som de ser att de vuxna gör om dagarna. Sedan får vi följa med från lekrummet ut i vida världen i och med att barnen leker att de jobbar på sjukhus. Vi får också följa med när barnen åker bil till jobbet, handlar och gör andra vuxensaker. Musse har nyckeln till lägenheten där de bor. Huvudpersonen kör, det är bara han som har körkort. När barnen har opererat en människa ger de blodet till vargarna – de äter ju blod. En patient hade brutit sönder allt i hela kroppen. Då tar de bandage. Hans mamma får hämta honom sen. När barnen inte orkar jobba längre är det dags att handla. Åtminstone tills pengarna tar slut. Då åker de på utflykt, grillar marshmallows i skogen och möter den läskiga häxan som de måste springa som galningar för att hon inte ska hinna äta upp dem…

Boken är en hyllning till leken, fantasin och vardagen. Idag leker barnen att de ska vara vuxna och jobba. Imorgon kanske det är en helt annan lek som är i fokus. Och det spelar ingen roll, det är själva känslan som är det viktiga, känslan av att få en ostörd lekstund utan vuxna pekpinnar. Det är en blandning mellan verklighet och saga, vardag och fantasi.

Som vuxen är det förstås lätt att känna igen sig i vuxenvärldens vedermödor. Men det unika är att allt skildras med ett enormt barnperspektiv. Språkmässigt känns det som att Lindenbaum kopierat barns dialoger rakt av. Stor igenkänning för både stora och små! Boken är också fin ur ett normkritiskt perspektiv. Den skildrar barn som leker med varandra över könsgränserna likväl som att olika hudfärger och etniciteter är representerade i illustrationerna. Bilderna är fyllda med detaljer som man kan försjunka länge i. Lindenbaum jobbar mycket med olika färgskalor när hon illustrerar de olika miljöerna. När barnen byter lekmiljö byts också färgskalan ut, vilket ger intressant dynamik till läsningen. Boken innehåller mycket humor och tål flera omläsningar.

Vi måste till jobbet är utgiven av Lilla Piratförlaget. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.