Bonniers stora julkalender lucka 7-12

Bonniers stora adventskalender

Jag fortsätter öppna luckorna i Bonniers stora julkalender. De första sex luckorna har jag skrivit om i detta inlägg och nu fortsätter jag med luckorna 7-12. Här hittar vi också varierad läsning:

  • Lottas jul. Lotta Kühlhorn är lite av en favorit hos mig. Hon är en av Sveriges mest kända formgivare. Men hon är också en mästare på att fira jul. Hon börjar med minusadvent i november, vilket är en traditionell nedräkning till advent i det Kühlhornska hemmet, och sedan ökar aktiviteterna och julmyset från början av december fram till höjdpunkten – julafton – för att sedan börja nedtrappningen runt nyår. 2014 kom hennes bok Lottas jul fylld med tips på julpyssel, gör-det-själv och recept. Det som finns i julkalendern är ett utdrag av den boken.
  • Kalla bad är en annorlunda hälsobok som kom förra året. Den handlar om kalla bad utomhus, vad det är så bra med att bada kallt och hur man gör för att komma igång. Man behöver varken vara naturmänniska, hälsofreak eller träningsfantast för att börja bada kallt. Allt man behöver är en gnutta nyfikenhet och en vilja att uppleva något annorlunda och starkt. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind vill inspirera till att våga möta kylan i Sveriges vackra vatten året om. Detta är ett utdrag ur deras bok.
  • Medelålders Plus – Julen står för dörren av Sven-Bertil Bärnarp är en liten seriebok i Pixi-format. Det finns många seriealbum om detta populära pensionerade par som lever i godan ro. Serier om paret finns även i flera stora dagstidningar. Mycket av storheten ligger förstås i igenkänningen. Själv tillhör jag inte direkt målgruppen och har därför svårare just att känna igen mig, men här och var är det riktigt kul ändå. Just dessa seriestrippar handlar om jul och nyår, vilket förstås är passande i en julkalender och jag tror att detta utdrag kommer att väcka lust att läsa mer hos många.
  • Alkoholfritt till julmaten är en liten bok fylld med recept på goda alkoholfria drycker som passar till julbordet och annat man äter i juletid. De alkoholfria recepten är hämtade ur Rickard Mans bok Alkoholfritt till maten.
  • Små pikanta dråp är en fristående berättelse/novell skriven av Jussi Adler-Olsen som är författare till de populära böckerna om Avdelning Q. De lånas flitigt på mitt bibliotek men jag tror aldrig jag läst någon av hans böcker, så det kommer att bli spännande att stifta bekantskap med Adler-Olsen. Blir bra läsning under julhelgerna.
  • Baka med godis är en receptbok av Jenny Warsén som kom för något år sedan. Jag läste den då när den kom ut och tyckte att den innehöll många intressanta recept som såg väldigt goda ut. Här i julkalendern är det ett utdrag ur boken och framförallt är detta recept som passar i juletid, som Skumtomtefudge, Chokladbräck med polkakross och Chokladtårta med malteserkulor. Några av recepten kommer jag nog att prova på.

Nu har jag ju öppnat hälften av luckorna i julkalendern och hittills är jag nöjd. Det är verkligen bra variation på innehållet, både faktaböcker och skönlitterärt i många olika genrer. Jag gillar att får  smakprov av författare som är nya för mig. En möjlighet att läsa något av dem utan att behöva låna eller köpa en hel bok. Ser fram emot kommande lucköppningar.