Vill ha den själv

Vill ha den själv är en bilderbok på samma tema som Slottet och Berit älskar Russin som jag skrivit om tidigare i höst. Det handlar nämligen om att bli bjuden på kalas och köpa en present till födelsedagsbarnet, men ångra sig och vilja ha den själv. Boken handlar om Signe som blir bjuden på Lunas kalas. I affären väljer hon ut en enhörning. Men hon får ett speciellt band till den där enhörningen och när det väl är dags för kalaset känns det inte längre lika kul som när hon fick inbjudningskortet. De äter tårta, men Signe är inte sugen. Hon ser bara presentbordet. Och snart är det dags att öppna presenterna. Men då tar Signe Lunas enhörningspaket och springer iväg.

Luna har fått tusen paket och Signe inget.

Och det var Signe som köpte enhörningen och den har blivit kompis med Kotten där hemma.

Kalaset blev inte alls som Signe hade tänkt sig. Men hon lär sig att nästa gång hon ska på kalas så ska hon inte köpa det finaste i hela affären. Kanske bara det näst finaste. Och det blir bra till slut. De har fiskdamm. De får godis. Och när alla andra barn har sagt hejdå och gått hem får enhörningen träffa Lunas andra gosedjur och Signe inser att enhörningen kommer att ha det bra hos Luna.

Kanske ska Signe spara pengar till en egen enhörning.

Eller önska sig en när hon fyller år.

Vill ha den självJa, det där med att köpa världens finaste present och sedan inte vilja släppa den ifrån sig, att bli avundsjuk på den som fyller år och att behöva ge bort något man allra helst skulle vilja ha själv. Det har varit ett tema i hela tre bilderböcker denna höst, men jag förstår varför. Igenkänningsfaktorn är stor och jag tror att alla barn någon gång varit med om det här, mer eller mindre. Det som skiljer de tre böckerna åt är hur de slutar. I Berit älskar Russin slutar det med att huvudpersonen får behålla sin tänkta present och köper en annan present åt födelsedagsbarnet istället. I Slottet blir även födelsedagsbarnet besviken på sin present och det slutar lite öppet med att båda karaktärerna vill ha det slott som den andre har. Och Vill ha den själv slutar alltså med att huvudpersonen accepterar att födelsedagsbarnet får behålla sin present. Intressant med dessa tre angreppssätt och jag hade gärna läst alla tre böcker med en barngrupp för att ha diskussioner kring böckerna och det som händer i berättelserna.

Vill ha den själv vänder sig till barn mellan 3-5 år och jag tror som sagt att de flesta känner igen sig i boken. Det är en fin bok med såväl en träffsäker text som mjuka, varma, detaljerade illustrationer att försjunka i. Barnen i boken är av olika kön och har olika hudfärger, vilket känns bra ur ett normperspektiv. Extra mycket tycker jag om bokens layout, hur fint texten har passats in i illustrationerna på varje boksida. Den känns mycket genomarbetad, välgjord och välskriven.

Vill ha den själv är skriven av Malin Linneroth, illustrerad av Lisa Moroni och utgiven av Alfabeta bokförlag. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.