Bron

BronBron är Eva Lindströms senaste bilderbok. Hon har både skrivit och illustrerat. Illustrationerna är typiska Eva Lindström-illustrationer i milda färger och i hennes omisskänneliga stil som både är naiv och stämningsfull och känslofylld på samma gång. Berättelsen handlar om en gris som kommer och kör längs en väg. Hen ska norrut. Så möter grisen en varg som förklarar att bron längre upp längs vägen är avstängd så grisen får gärna följa med hem till vargarna för att vänta på att bron ska lagas. Det gör grisen. Hen och vargarna fikar och småpratar. Så säger vargen att bron nog är lagad nu, så grisen beger sig iväg. Det visar sig dock att ingen bro existerar.

Grisen frågar vargarna vid ett tillfälle om det inte känns ensamt att bo därute på landet, men det gör det inte alls försäkrar vargarna, för de får ju besök ibland. Och det är här som själva essensen i berättelsen ligger, i alla fall utifrån min tolkning. Vargen ljuger om den trasiga bron för att få besök. Kanske är det ingen som vågar besöka vargparet annars. Kanske är de egentligen väldigt ensamma och har kommit på den här idén för att få besök då och då.

Bron är precis som Eva Lindströms bilderböcker brukar vara: en bok där man som läsare är fri att göra sin egen tolkning av vad som händer. En annan läsare kanske skulle tolka boken annorlunda än mig och det är därför det är så roligt att läsa sådana här böcker för barnen, för att få höra deras tolkningar och diskutera olika tolkningar tillsammans med dem. Här kommer också ytterligare en dimension in, nämligen de två helt olika slags djur som berättelsen handlar om. Två olika temperament ska mötas. Lite Rödluvan och vargen-inspirerat. På så sätt byggs också en spänning upp. Hur ska det gå, kommer vargarna att sluka grisen? Ja, som ni ser finns det mycket att samtala kring och spinna vidare på. Eftersom både text och bild är minimalistisk kan mycket läsas mellan raderna. Boken är också humoristisk och tack vare att den är så öppen tål den att läsas om och om igen.

Bron är utgiven av Alfabeta bokförlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.