Bryta om

bryta.jpgBryta om är skriven av Åsa Anderberg Strollo. Boken handlar om Minna som är 16 år och bor på Söder i Stockholm. Hon ska precis börja gymnasiet och ska börja i en ny skola. Efter mycket trassel i nian har hon bestämt sig för att börja om. I den nya skolan hoppas hon att ingen vet vem hon är. Och nu när mamma är intagen på psyket kanske hon får lugn och ro att sköta skolan. Men saker och ting går ju inte alltid som man tänker sig. I samma klass som Minna hamnar nämligen Emma som gick i Minnas gamla skola. Emma som har allt och är perfekt – åtminstone i Minnas ögon.

Minna har bott med sin psykiskt sjuka mamma sedan hon var fem år. Mamman behöver ibland sjukhusvård och under tiden bor Minna ensam. Minnas pappa har ny familj och har inte tid, ork eller lust att bry sig om Minna. Om han ser hennes problem så blundar han. Skolan och myndigheterna vet inget om Minnas situation. Hon har inga pengar, ingen mat, grannarna klagar på mamman och de hotas utav vräkning. Minna har också en pojkvän, Eddie. Han är äldre än Minna och han är den som dikterar villkoren för deras relation. Vem tar hand om Minna? Ingen – Minna får klara sig själv. Hon kämpar för att överleva och för att överleva så ljuger hon, snattar, stjäl och bråkar.

Boken berör en mycket. Den är väldigt realistisk och skrämmande, eftersom man inser att det förmodligen finns ungdomar som har det som Minna här mitt ibland oss. Boken har kommit ut precis i rätt tid, det är dags att vakna upp det gör man med en kalldusch när man läser boken. Förutom att bokens tema är klockrent så tycker jag också mycket om språket. Författaren har skrivit tv-dramatik och det märks i dialoger och händelseutveckling. Jag rekommenderar boken både till ungdomar och till alla vuxna. Det är en viktig bok. Läs den!