Cirkusdeckarna och mobilmysteriet

Lättlästa mysterier. Cirkusdeckarna och mobilmysterietDan Höjer har skrivit en serie böcker om cirkusdeckarna som vänder sig till barn i åldern 6-9 år. Det är ganska mycket text i dem så de passar nog bäst som högläsningsböcker eller läsa själv-böcker för de mer läsvana barnen. Men nu har han också påbörjat en ny serie som har samma karaktärer i huvudrollerna, men böckerna är lättlästa och passar därför bra att läsa själv även för de yngre barnen. Cirkusdeckarna och mobilmysteriet är den första boken i den nya serien ”Lättlästa mysterier”.

I denna bok är det någon som stjäl mobiler från publiken mitt under en cirkusföreställning. Tvillingarna Kasper och Katinka hjälper polisen att leta efter tjuven och är de som till slut löser mysteriet. Boken går i ett rafflande tempo och man läser gärna vidare för att få läsa lösningen på mysteriet. Varje uppslag har en kort, enkel text och fina färgglada illustrationer.

Jag köpte in den här till biblioteket eftersom jag vet att Dan Höjer skriver medryckande och för att det aldrig kan finnas nog många spännande böcker för nybörjarläsarna som nyss knäckt läskoden. Och nu när jag läst den så kan jag också varmt rekommendera den. Rolig, spännande, klurig och fint formgiven. Kul att författaren introducerar samma karaktärer till en ny målgrupp, då kan barnen gå vidare och läsa de tjocka böckerna om Cirkusdeckarna, eller låna hem dem som högläsningsböcker, ifall de fastnar för denna lättlästa. Dessutom tycker jag att själva konceptet är rätt så lockande också med ett par tvillingar som turnerar runt i Sverige med sina föräldrars cirkus och löser brott. Cirkuslivet känns lite exotiskt och är också en miljö som lockar till spänning och mysterier. Just denna bok utspelar sig i Borås och längst bak finns även lite fakta om Borås, vilket var en rolig bonus. I slutet av boken finns också en guide till hur tvillingarna löste brottet med mobiltjuven, vilket är bra för de barn som kanske fokuserar mest på att klara av själva läsningen och som behöver träna mer på läsförståelsen. Jag ser fram emot att det kommer fler böcker i denna serie.

Cirkusdeckarna och mobilmysteriet är alltså skriven av Dan Höjer. Den är illustrerad av Tomas Antila och utgiven av bokförlaget Semic. Den finns bland annat på Adlibris och på Bokus.