Handbok för superhjältar – rollspelet

Handbok för Superhjältar : rollspeletEn av de allra mest populära böcker för lågstadiebarnen på biblioteket där jag jobbar är Handbok för superhjältar. Inte så konstigt, för det är riktigt bra böcker. Jag tipsar gärna om dem när jag bokpratar inför de klasserna.

Nu har äntligen rollspelet som är baserat på Handbok för superhjältar släppts. Rollspelet är ett berättarspel som låter dig bli superhjälte i Rosenhill. Tillsammans med dina vänner bygger ni spännande historier i Röda Maskens värld.

När du köper boken som heter Handbok för Superhjältar – Rollspelet så innehåller boken nästan allt du behöver för att spela. Där finns fakta om Rosenhill och 40 superkrafter ur Handboken kompletta med regler för att du ska kunna spela med den. Där finns även regler, en mängd äventyrsfrön och ett helt färdigt äventyr att spela. Det enda man behöver, som inte ingår, är sex stycken vanliga tärningar, papper och pennor.

Rollspelet vänder sig till barn mellan 9-12 år enligt Adlibris. Böckerna vänder sig däremot till målgruppen 6-9 år. Det kan bli lite knepigt med två olika åldersindelningar. Men jag tror att yngre barn också kan spela rollspelet så länge berättaren är äldre, för det är en hel del läsning för honom eller henne. Tvärtom så tycker jag också att böckerna i serien Handbok för superhjältar också passar för äldre barn, det är ju riktiga allåldersböcker. Så det är nog inget stort problem. Jag tror också att rollspelet fungerar utmärkt för barn och vuxna att spela tillsammans. Varför inte på skolan eller fritids? Eller biblioteket?

Rollspelet är en slags berättelselek där spelarna tillsammans skapar sin egen superhjältesaga. En av spelarna får ta rollen som berättare. Han eller hon hittar på en berättelse och kan då börja med de exempel som finns i boken eller hitta på en helt egen berättelse. De andra spelarna antar rollen som varsin superhjälte. Var och en av spelarna kan låta just sin superhjälte få egna unika krafter med hjälp av spelreglerna som finns i handboken. Tillsammans blir spelarna en del av Röda Maskens superhjältegrupp Alla för en. Sedan är det dags att fånga skurkar, lösa mysterier eller bekämpa superskurkar ihop med Lisa i Rosenhill. Endast fantasin sätter gränser för vad man kan göra under rollspelet.

Rollspelet ligger nära böckerna. Den fina tanke som ligger bakom böckerna, att man tar avstånd från mobbing och våld, har också fått följa med till spelet, vilket jag starkt gillar. Jag tror att detta rollspel kommer att bli en succé och att intresset för rollspel kommer att öka i och med detta. Nu som är föräldrar eller har barn i er närhet, kolla upp detta rollspel, en perfekt aktivitet för barnen inför sommarlovet som alternativ istället för att sitta vid datorn/mobilen/surfplattan hela tiden. Här ställs de inför uppdrag och utmaningar, och tillsammans får de klura för att hitta lösningarna. Perfekt för att stimulera fantasin, samarbetsförmågan och att växa som personer i och med att barnen ser att de klarar uppdragen i spelet.

Handbok för superhjältar – Rollspelet är skriven av Daniel Lehto och Elias Våhlund och illustrerad av Agnes Våhlund. Den är utgiven av Eloso förlag och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.