Dagens julklappstips – Det lilla huset på prärien

En sak som jag tycker är väldigt roligt när det gäller julklappar är att man kan ge bort sådana böcker som man själv tycker att mottagaren bara måste läsa. Dit kan höra klassiker likväl som böcker som man tror att hen skulle tycka om utifrån hans eller hennes personlighet, humor eller intresse. Dit hör också de böcker som tål att läsas om och om igen av nya generationer. Lilla huset på prärien är en sådan serie. Laura Ingals Wilders böcker om nybyggarlivet i Amerika i slutet av 1800-talet har älskats av flera generationer. Den andra boken i serien är också den mest kända och det är den boken som har fått namnge hela serien. Den första boken i serien heter Det lilla huset i Stora Skogen.

I Det lilla huset i Stora skogen  får vi möta Laura och hennes systrar för första gången. Då bor de i en liten grå timmerstuga. Där finns det inga andra hus, inga vägar, inga andra människor. Bara träd och vilda djur.

Det lilla huset på prärien börjar med att Laura och hennes familj bryter upp från det lilla stockhuset i skogen och beger sig till indianernas land. De färdas många dagar i sin tältvagn innan de finner en bra plats att bygga sitt nya hus på. Runt omkring ligger den oändliga prärien. Mer än en gång ser Laura och hennes syster Mary indianerna och om nätterna hör de vargarna tjuta.

När jag var liten läste jag hela serien Det lilla huset på prärien flera gånger. Det var så spännande att få ta del av Lauras vardagsliv som var så totalt olikt mitt eget. Böckerna är snabblästa, jag minns hur jag sträckläste dem. Nu har de två första böckerna i serien, Det lilla huset i Stora skogen och Det lilla huset på prärien, kommit i en jättefin nyutgåva hos Rabén & Sjögren. Jag längtar tills min äldsta dotter blir tillräckligt stor för att läsa dem. Vilket läsäventyr hon har att se fram emot. Böckerna i serien Det lilla huset på prärien är en bra julklapp till tjejer (och killar med för den delen) i åldern 9-12 år.

9789129688511_200_det-lilla-huset-i-stora-skogen_kartonnage     9789129692068_200_det-lilla-huset-pa-prarien_kartonnage