Dagens julklappstips – Orka torka

Det finns en Facebookgrupp som heter Family Living – the true story. Gruppen bildades som en protest och motbild till idealet om det perfekta hemmet som annars sköljer över oss i tv-program, tidningar, Facebook, Instagram, bloggar och mäklarannonser. I Facebookgruppen började familjer visa upp hur det såg ut hemma hos dem i verkligheten. Bilder tagna från det verkliga livet. Med vardagens stök utan att försköna. Det är Lotta Sjöberg, serietecknare och illustratör från Stockholm, som driver Facebookgruppen, vilket hon gjort sedan 2009. År 2011 kom boken Family Living – den ostädade sanningen. Nu är uppföljaren här: Orka torka – Motståndsinspiration från Facebookgruppen Family Living – the true story.

Orka torka är troligen det bästa heminredningsreportaget som någonsin funnits. Det verkligaste, roligaste och mänskligaste. I boken har människor med mod, humor och kreativitet fotat de stökigaste hörnen, de tillfälligaste lösningarna och de ärligaste detaljerna från sin vardag. Det är härligt befriande att se bilderna i boken. Balsam för själen. En tröst i vardagen. När man bläddrar i boken inser man att man inte är ensam om att inte orka upprätthålla hemmets fasader. Annars får man ständigt påminnelser om hur det borde vara, vad idealet är. Man ska vara en duktig husmor och hålla sitt hem i ett perfekt skick samtidigt som man fostrar välartade barn och självklart också gör karriär och förverkligar sig själv. Medlemmarna i Facebookgruppen har sett igenom det där och förstått att den där välpolerade ytan inte skänker lycka. Faktum är att det finns mycket annat som är viktigare och faktum är att man duger som man är. Även om det är lite stök i hörnen. Och det är en bra tanke som boken och Facebookgruppen förmedlar. En trösterik motvikt.

Boken är full av fotografier. Vissa har fyndig bildtext, men i andra fall får bilden tala för sig själv. Längst bak finns en text med historien om facebookgruppen och även saxade citat om vad gruppen betytt för en del av medlemmarna. Det här är alltså snarare en bok man bläddrar i än läser. Därför passar den en bred målgrupp. En perfekt present eller julklapp alltså, inte minst för småbarnsföräldrar. Bokens redaktör är Lotta Sjöberg och den är utgiven av bokförlaget Galago .