Dagens julklappstips – Madicken och Ronja

Att ge bort böcker som man själv tycker om att läsa brukar vara uppskattat som julklapp. Att ge bort böcker som man själv tyckte om som barn kan alltså bli riktigt uppskattade julklappar till barn i sin bekantskapskrets. Vissa böcker kanske känns omoderna och tråkiga att läsa idag. Andra böcker är tidlösa och fungerar utmärkt trots att de har många år på nacken. Till de mest populära klassikerna bland barnböcker hör förstås Astrid Lindgrens böcker. Hennes böcker kommer ofta i nytryck, vilket gör att de passar bra som julklappar och presenter. I år har två av Astrid Lindgrens böcker kommit i nya utgåvor, nämligen Madicken och Ronja Rövardotter.

Madicken vänder sig till barn mellan 6 och 9 år. Den handlar om Madicken som egentligen heter Margareta, men som kallade sig själv för Madicken när hon var liten och därefter har smeknamnet hängt med. Nu är Madicken sju år och hon bor med sin mamma, pappa och lillasyster Lisabet i ett stort rött hus invid en å. Madicken har många tokiga infall och tänker sällan efter innan hon handlar. En jätterolig och samtidigt charmig bok som passar utmärkt till högläsning.

Ronja Rövardotter vänder sig också till barn mellan 6 och 9 år. Det är en av Astrid Lindgrens mest kända sagoäventyr, en Romeo och Julia-saga om Ronja och Birk som är dotter respektive son till två rövarhövdingar som ständigt ligger i krig mot varandra. Barnen blir vänner, men deras vänskap hotas av släktfejden mellan ätterna. De tar sin tillflykt till den vilda naturen där de möter massor av varelser, så som Vildvittrorna och Rumpnissarna. Det blir en kamp för fred och rättvisa, mot ondska och dumhet, men till slut lockar Ronja och Birk fram det bästa hos de råbarkade rövarna. En spännande sträckläsarbok som också passar bra som högläsningsbok.

Båda dessa böcker kommer från Rabén & Sjögren och är utmärkta julklappar som varar hela jullovet.

madicken     ronja-rovardotter