Julkalenderbloggstafett – 20 december

atn1024_vimasteslutasesIdag är det min tur att skriva dagens inlägg i Julkalenderbloggstafetten. Jag har haft ett år då jag faktiskt inte har läst så många böcker överhuvudtaget och dessutom rätt så få ungdomsböcker, vilket är ovanligt för mig. Men en bok som har fastnat extra mycket för mig är Vi måste sluta ses på det här sättet som är skriven av Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck. De är två av mina favoriter bland ungdomsboksförfattare och även två av Sveriges mest populära ungdomsboksförfattare. Att de två skulle skriva sin första gemensamma bok kunde bara sluta på ett sätt, nämligen med succé!

Vi måste sluta ses på det här sättet handlar om Hanna som går sista året på gymnasiet och drömmer om att flytta till Paris efter studenten. En kväll på krogen träffar hon Jens, som är 24 år och försöker vänja sig vid sitt nya liv som singelpappa. De spenderar natten ihop, men tror att det bara var ett onenightstand. Men plötsligt träffas de igen, eftersom Jens får ett nytt jobb, på Hannas skola.

Det här är en kärlekshistoria med två personer som ohjälpligt dras till varandra trots att alla förutsättningar för ett misslyckande finns där. Det finns många hinder inblandade – åldersskillnaden, att Jens har barn, att de lever så olika liv och har så olika drömmar. Trots det så uppstår alltså en kärlekshistoria, mot alla odds. Boken har också många andra teman, så som sökandet efter en identitet, att bli vuxen, att hitta sig själv och att våga stå för sig själv. Men också vänskap är ett centralt tema. De teman som finns med i boken är också centrala för bokens målgrupp, så det känns förstås klockrent. Igenkänningsfaktorn är väldigt stor.

Författarna skildrar varsin huvudperson och berättarperspektivet växlar mellan de båda huvudpersonerna. Jag gillar det greppet starkt eftersom det innebär att man får följa båda personernas tankar och känslor kring samma händelser. Man får lära känna både Hanna och Jens riktigt väl och det är två sympatiska människor som är trevliga att lära känna.Någonting jag också tycker om är att författarna startade en blogg i samband med att de började skriva boken och där fick vi följa skrivprocessen, vilket kändes roligt och unikt.

Boken är som sagt skriven av två stycken rutinerade författare och det innebär också att boken håller en mycket hög kvalitet. Dialogerna känns autentiska och karaktärerna känns också väldigt trovärdiga. Kärleksrelationen känns äkta och genuin. Språket är en fröjd att läsa och man sitter ofta och småler eller småfnissar. Det är en bok man lever sig in i. Boken är väldigt lättläst och snabbläst. Sist men inte minst måste jag säga att jag gillar Gilla böckers format på sina böcker, storpocket med mjuk pärm som är perfekta att läsa i sängen om kvällarna eller bära med sig vart än man ska.

Vi måste sluta ses på det här sättet är en bok jag rekommenderar till alla tonåringar, ungdomar och vuxna. Jag hoppas verkligen att Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck fortsätter att skriva böcker tillsammans!

Morgondagens inlägg i Julkalenderbloggstafett hittar vi på Maddes bokblogg.

One thought on “Julkalenderbloggstafett – 20 december

  1. Tack för ditt inlägg!
    Jag håller med dig om att detta är en riktigt bra bok, och de här två författarna är mina favoriter bland ungdomsförfattare också.

Comments are closed.