Där kräftorna sjunger

Där kräftorna sjungerDär kräftorna sjunger har varit oerhört omtalad och hyllad världen över. Här i Sverige blev den nominerad till Årets bok. Självklart blev jag nyfiken på att läsa den, men nu efteråt vet jag inte riktigt vad jag tycker om den.

Boken handlar om Kya som växer upp i en dysfunktionell familj där såväl syskon som föräldrar överger henne en efter en. Från låg ålder är hon alldeles ensam. Hon lever i utkanten av ett litet samhälle och människorna som bor i samhället kallar henne för Träskflickan. Hon ses som konstig, annorlunda, och är utstött av de flesta. De enda som stöttar henne är Jumpin´ som äger en liten mack/butik och hans fru Mabel. Dessutom är barndomsvännen och förste kärleken Tate en viktig person i hennes liv. De delar nämligen intresset för biologi, djurlivet och växtlivet i våtmarken, och det är också han som lär henne läsa.

Tiden går och en dag misstänks Kya för mordet på stadens bäste quarterback. Nu förändras boken och som läsare distansieras man nu från Kya eftersom man från början inte får hennes version på det som hänt. Skildringen av polisutredningen och mordrättegången tar över och borta är skildringen av Kyas kamp för överlevnad och skildringen av våtmarkerna och dess betydelse för henne. Tyvärr är det också där författaren tappade mig, eftersom jag inte tyckte att dessa delar var lika välskrivna.

Boken spänner över många teman – utanförskap, dysfunktionella familjer, biologi, miljö, vänskap, kärlek, mod, fördomar… Kanske lite för många för att verkligen få ta den plats de förtjänar. Samtidigt är boken så annorlunda, och så genuint skildrad i det stora hela. En lite förutsägbar bok som kan sägas vara en blandning mellan feelgood, deckare, uppväxtskildring, relationsroman, kärlekshistoria och en ren hyllning till djuren och naturen. En bok som utspelar sig i den unika miljö som våtmarken utgör. En bok som skildrar en alldeles unik och mångbottnad karaktär som tecknar istället för att skriva, som undviker människorna men dras till djuren, en oerhört smart kvinna, men som aldrig gått i skolan, en stark, men samtidigt skör tjej. En mysig bok, men också fylld av svartaste svärta. En perfekt bok att diskutera i en bokcirkel. Antingen sällar man sig till hyllningskören eller så förstår man inte hypen alls, men jag tror få har svårt att inte bli berörd alls.

Där kräftorna sjunger är utgiven av bokförlaget Forum. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

One thought on “Där kräftorna sjunger

  1. Jag läste också den här nu precis. Känner exakt igen känslan att man inte riktigt vet vad man faktiskt tycker om den. Jag är fortfarande osäker, såhär några dagar efter att den är utläst. Jag tror att det är en bok jag kommer minnas, ingen som försvinner i mängden direkt, men jag ställer mig inte till skaran som avgudar den!

Comments are closed.