Lite ihop och Kanske ihop

Lite ihop    Kanske ihop

Lite ihop handlar om Majken som går i sexan. Majken har en bästis som heter Tessan, men just nu förstår Majken inte alls vad som hänt. Plötsligt har hon och Tessan tydligen ingenting att prata om längre, för enligt Tessan struntar Majken helt i killar. Det gör inte Tessan och därför verkar hon numera helst vilja umgås med den skitjobbiga Belinda och så Dexter förstås som Tessan plötsligt blivit ihop med.

Majken känner sig ensam, fel och utanför. Så börjar en ny kille i skolan, Ivan, och Majken får en idé. Om hon och Ivan låtsas känna varandra och prata med varandra i skolan kanske Tessan inser att Majken inte är så barnslig som hon tror. Kanske kan de låtsas vara lite ihop…

Självklart leder det ena till det andra, olika förvecklingar och trassel, men också pirr och varma känslor. Det handlar om vänskap och killar, om hur det kan kännas när två vänner växer ifrån varandra för att en kille kommer emellan.  Men det handlar också om så mycket mer. Familj och skola, mens, musik, feminism och fina, fina karaktärer som vågar vara sig själva.

Kanske ihop är den andra boken om Majken. Den kan läsas fristående och man måste inte ha läst första boken, även om jag rekommenderar det eftersom man förstås väldigt gärna vill hänga med Majken och de andra så mycket som möjligt. Nu är Majken och Ivan ihop. Eller är de det? Hur vet man om man är ihop? Om man bara är kompisar, eller om man är kanske ihop? Och vad gör man egentligen om man är ihop? Måste man tycka om att hångla i skolkorridorerna och bli klämd på brösten? Nu skulle Majken verkligen ha haft en bästis att prata med om allt som händer och alla funderingar. Men Tessan är lika frånvarande även i denna bok. Tur att fiolläraren Izzy och storebror Pontus finns där istället. Även denna bok är fylld av pirr, mys, vardag, tankar, kärlek, vänskap, trassel och förvecklingar, men också värme, humor och en miljö man bara vill flytta in i direkt.

Böckerna om Majken är Johanna Lindbäcks första böcker för mellanstadieåldern, annars har hon skrivit massor av träffsäkra ungdomsböcker. De här böckerna är också så himla träffsäker och trovärdig. De skildrar precis de tankar och funderingar man har i tweenie-åldern. Dessutom skriver hon på ett lättsamt, humoristiskt och medryckande sätt. Jag gillar att böckerna utspelar sig i Umeå. Jag gillar karaktärerna som känns så mysiga på något sätt. Och jag gillar hur fint vuxenvärlden runtomkring de här karaktärerna skildras, som Izzy och Liv, men också Majkens pappa. Vuxna som är närvarande, som tar sig tid och som är så fina förebilder.

Lite ihop och Kanske ihop är mysiga, vardagsnära böcker med hög igenkänning att läsa i femman och sexan. De har några år på nacken nu, men jag rekommenderar dem fortfarande gärna för barn i den åldern som vill läsa om vänskap och kärlek. Hoppas Johanna Lindbäck skriver fler böcker för mellanåldern. Kanske en bok med Ivan i huvudrollen, det hade varit roligt!

Böckerna finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).